Foto: Raimonds Lagimovs
Kas īsti bija "Krāmene" – pagrīdes mūzikas leģendārākā koncertvieta? Atmodas laika un pirmo neatkarības gadu leģenda – strauji ienākošās Rietumu kultūras sekas (jo, ja ienāca popkultūras strāvojumi, loģiski, attīstījās arī tās pretmets – pagrīdes mūzika) vai pārmaiņu laika jauniešu entuziasms? Vai šī vieta vispār bija legāla? Galu galā "Krāmene" pat nebija tās oficiālais nosaukums.

"Krāmene" atradās Vecrīgā, Krāmu ielā 4, neatkarīgā teātra "Kabata" pirmajās telpās. 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā tā bija viena no retajām vietām, kur regulāri notika vietējo "underground" un rokmūzikas grupu koncerti, kā arī diskotēkas. Tur spēlēja tādas grupas kā "Inokentijs Mārpls", "Zig Zag", "Rūsa", "Nulles Cikls", "19 gadi pirms sākuma" un citas. Notika rokmūzikas dejas, piemēram, diskotēkas spēlēja Artis Volfs, izmantojot lenšu magnetofonus.

Tā bija vieta, kas deva patvērumu atšķirīgi domājošajiem, tiem, kuri, nule izbēguši no padomju armijas obligātā dienesta, ikdienas vienveidības un pelēcības, atdūrās pret jaunā laikmeta jucekli, kurā patērnieciskums un pirmie brīvā tirgus labumi mijās ar trūcīgumu, brīvdomība ar agresiju un aizspriedumiem. Tur pulcējās arī pusaudži, kuriem sistēma un disciplīna allaž bijusi nasta, bet 90. gadi atvēra slūžas – pankroks, metālmūzika, hipiju kultūra, indie un citi pagrīdes mūzikas atzari nāca kā milzu vilnis pār jaunajiem prātiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!