Foto: Shutterstock

Vidēji katrs transportlīdzeklis Latvijā vismaz reizi 11 gados ir bojāts kādā satiksmes negadījumā, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā statistika.

Līdzīga statistika ir arī citās Eiropas valstīs. Novembrī Auto asociācija nāca klajā ar informāciju par pētījumu Eiropas valstīs, kur minēts, ka izvērtējot automašīnu apdrošināšanu datus un to vēsturi, noskaidrots, ka automašīnas vecuma grupā virs 10 gadiem ir simtprocentīgi kaut reizi bijušas iesaistītas vismaz vienā ceļu satiksmes negadījumā. Asociācijas prezidents Andris Kulbergs norādīja, ka, ja cilvēks nolēmis pirkt auto, kas vecāks par desmit gadiem, un pārdevējs cenšas iestāstīt, ka auto nav cietis ceļu satiksmes negadījumā (CSNg), jākļūst piesardzīgam.

LTAB valdes priekšsēdētājs Abāšins aicina autoīpašniekus izmantot LTAB piedāvātos pakalpojumus lapā ltab.lv vai mobilajā lietotnē "LTAB OCTA", kuri ļauj iegūt informāciju par sava esošā vai potenciālā spēkrata negadījumu vēsturi, noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem un citu svarīgu informāciju.

"Bieži dzirdam par situācijām, kad, iegādājoties transportlīdzekli, tā pārdevējs nelabprāt sniedz informāciju par patieso spēkrata stāvokli, apgalvojot, ka tam nav bijuši bojājumi. Tāpat gadās situācijas, kad autovadītājs neziņo par iekļūšanu CSNg, īpaši gadījumos, ja brauc ar uzņēmuma transportlīdzekli, tādējādi cenšoties izvairīties no atbildības par nodarītajiem zaudējumiem," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka ikviens autoīpašnieks LTAB vietnēs var atrast datus par reģistrētajiem (kopš 1997.gada) OCTA gadījumiem, kas notikuši gan Latvijas teritorijā, gan ārvalstīs par periodu, kad transportlīdzeklis ir reģistrēts Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!