Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pasaules rallija čempionāta (WRC) kalendārā 2021.gadam iekļauts arī "Arktiskais rallijs", kas no 26. līdz 28.februārim notiks Ziemeļsomijā, ceturtdien vēsta sacensību organizatori.

Sacensības norisināsies uz sniega un ledus seguma, aizstājot Zviedrijas ralliju, kas tika atcelts Covid-19 ierobežojumu dēļ. Turklāt 2020.gadā sniega trūkuma dēļ Zviedrijas rallijā pēdējā brīdī tika atcelti astoņi ātrumposmi.

Sacensību bāze būs Rovaniemi, kas atrodas sešus kilometrus uz dienvidiem no ziemeļu polārā loka, kur augstākā temperatūra tajos pašos datumos pagājušajā gadā bija mīnus pieci grādi pēc Celsija skalas, bet zemākā - mīnus 18. WRC rīkotāji savā paziņojumā gan norāda, ka -30 grādi februārī tur nav nekas neparasts.

WRC paziņoja, ka vēl nav izlemts, vai līdzjutēji drīkstēs vērot sacensības klātienē, taču tiks sekots vietējiem veselības saglabāšanas norādījumiem.

Rallijā tas būs otrais no 12 plānotajiem braucieniem šajā sezonā, kas sākas ar tradicionālo starta posmu Montekarlo rallijā no 21. līdz 24.janvārim.

Tas būs viens no diviem posmiem valstī. "Somijas rallijs", kas notiks pa grants ceļiem tālāk uz dienvidiem Jiveskilē, paredzēts no 29.jūlija līdz 1.augustam.

WRC ziņo par pārliecību, ka vietējie organizatori spēs sarīkot pasākumu tik īsā laikā.

"Tās ir bijušas smagas sacīkstes ar laiku," saka WRC organizatora rīkotājdirektors Jona Zībels.

"Ziemas ralliji nodrošina sporta veidam pašas iespaidīgākās sacensības, saka Zībels, piebilstot, ka sniegotie ceļi ir pilota sapnis.

Sacensību nedēļas nogalē tiks piedāvāti desmit ātrumposmi 260 kilometru garumā.

Čempiona titula aizstāvis francūzis Sebastjens Ožjērs tieksies pēc astotā titula sezonā, kam būtu jākļūst par viņa pēdējo pilno gadu WRC.

"Jau ziņots, ka 12 posmu skaitā ir iekļauts arī "Rally Estonia", kas notiks Tartu un Igaunijas dienvidos no 2021.gada 15. līdz 18.jūlijam.

WRC sezonā pēc Montekarlo un Somijas posma notiks sacensības Horvātijā, Portugālē, Itālijā, Kenijā, bet pēc Igaunijas posma plānots doties uz Somiju, Beļģiju, Čīli, Spāniju un Japānu, sezonai finišējot 14.novembrī.

Kā rezerviste neparedzētu Covid-19 šķēršļu radītu traucējumu gadījumā kopā ar Turciju, Beļģiju, Grieķiju, Itāliju (Moncas trasē) un Argentīnu ir nosaukta arī Latvija. Beļģija no šī saraksta jau nokļuvusi posma rīkotājas lomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!