Foto: Shutterstock
Šogad esam sagaidījuši lielo salu un sniegu, kas nozīmē, ka sniega un ledus kārta klāj ne tikai ceļus, bet arī automašīnas. Tas nozīmē, ka pirms kaut kur doties ar auto ir nepieciešams veltīt vairāk laika, lai sagatavotos braucienam un attīrītu automašīnu no sniega un ledus. Lai plānotais brauciens neizvēršas par nelaimi, automašīnu ir nepieciešams attīrīt no sniega pirms ikviena brauciena – pat līdz piemājas veikalam.

Ne visiem automašīnu īpašniekiem ir garāža vai iespēja novietot automašīnas apsildāmā iekštelpu autostāvvietā. Tādēļ līdz ar pirmo salu un sniegu daudzi automašīnu īpašnieki sāk dienu ar automašīnas sildīšanu un sniega tīrīšanu.

"Gada aukstajiem mēnešiem sākoties, vadot auto, pie stūres drīkst sēsties tikai tad, ja ir tīri logi, lukturi, spoguļi un valsts numurzīmes. Dodoties ceļā, jābūt pietiekami daudz logu tīrīšanas šķidruma un kvalitatīviem logu tīrītājiem. Tas ietekmē redzamību un autovadīšanas kvalitāti, savukārt valsts reģistrācijas numurzīmes tīrība tiek reglamentēta pat Ceļu satiksmes noteikumos," skaidro "Gjensidige Latvija" transportlīdzekļu atlīdzības grupas vadītājs Andris Balodis.

Automašīnas attīrīšana no sniega

Kad automašīna ir pārklāta ar 5-10 centimetru sniega kārtu, pirms braukšanas tā ir obligāti jānotīra. Šim nolūkam ir ieteicams izmantot skrāpja birsti. Šim instrumentam ir daudz veidu, taču ieteicams izvēlēties tieši slotiņas ar mīkstiem sariem. Lielu transportlīdzekļu īpašniekiem – apvidu automobiļiem, mikroautobusiem utt. ir ieteicams izmantot teleskopisku (izvāžamu) auto birsti.

Lai stipra sniega gadījumā būtu iespējams mašīnu attīrīt no blakus esošajām sniega kupenām, ir nepieciešams izmantot sniega lāpstu. Savukārt apledojuma gadījumā īpaši ieteicams izmantot sapieru lāpstiņu. Ar plakanas lāpstas palīdzību ir iespējams veikli nogriezt sasalušo sniega kārtu slāni pa slānim, nesabojājot automašīnas krāsas pārklājumu.

"Runājot par sniega ietekmi, ir jāņem vērā, ka sniegs ir sasalis ūdens, kas kušanas procesā aizpilda mikroplaisas, plaisas un blīvējumus, kā arī iekļūst durvju slēdzenēs, benzīna tvertnes atlokā un citos automašīnas elementos. Ja automašīnai nav vaska vai keramikas pārklājumu, ūdens kušanas un sasalšanas rezultātā rodas rūsa, tādēļ ir ieteicams šīs vietas noslaucīt ar sausu lupatu pirms brauciena," uzsver Balodis.

Automašīnas logu un stiklu tīrība

Pēc siltās sezonas ir nepieciešams pārbaudīt priekšējo un aizmugurējo logu stikla tīrītāju gumiju nolietojumu. Ja gumijām ir radušās plaisas vai aplikumi, tādi stikla tīrītāji var saskrāpēt automašīnas priekšējo stiklu. Tāpat, ja logu tīrītāji nepilnīgi notīra logus vai uz logiem paliek mitrums un netīras joslas, tas nozīmē, ka logu tīrītāji jau ir nolietojušies. Tāpat mašīnā vienmēr jābūt pietiekamam daudzumam logu mazgāšanas šķīduma. Aukstam laikam paredzētajiem stikla tīrīšanas līdzekļiem nepieciešamas atbilstošas tīrīšanas īpašības, tāpēc ziemā stikla tīrīšanas šķidrums jānomaina pret tādu, kas paredzēts aukstajai auto vadīšanas sezonai.

Ne mazāk svarīgi ir tīri spoguļi, jo redzamība tajos arī var stipri pasliktināt vadīšanas kvalitāti. Spoguļiem tīrītāju nav, tāpēc tie ir jātīra manuāli katru reizi pirms sēšanās pie stūres. Vairumam mašīnu mūsdienās ir apsildāmi spoguļi. Tos nedrīkst tīrīt ar ledus skrāpi, noteikti ir dažas minūtes jāpagaida, kamēr iedarbosies sildītāji, un ledus nokusīs.

Automašīnas ziemas tīrīšana no sniega un ledus nav apgrūtinājums. Ir nepieciešams vien iegādāties kvalitatīvu tīrīšanas inventāru, ko ziemas periodā pārnesāt līdzi automašīnā, un jāvelta dažas minūtes, lai attīrītu un sagatavotu automašīnu braucienam, tādējādi parūpējoties par savu, automašīnas pasažieru un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!