Amatas novads izceļas ar plašo dabas taku piedāvājumu un dažādu aktivitāšu iespējām arī ziemas periodā, atliek tikai pildīt termosu ar siltu dzērienu un izvēlēties, kurp doties! Ko šajā pusē apskatīt?

Cecīļu dabas takā Ieriķos darbojas arī gaismas parks (obligāta ir iepriekšēja pieteikšanās). Ir iespēja izvēlēties dažāda garuma maršrutus, it visos tiek piedāvāti ainaviski pārsteigumi.

Ieriķu dzirnavu dabas taka pavisam noteikti ir apskates vērta. Katru sestdienu līdz pat martam darbojas gaismas parks. Gaismas vakaros valda pasakaina noskaņa.

Zvārtes iezis ir viens no gleznainākajiem Devona smilšakmens iežu atsegumiem ne tikai Gaujas nacionālajā parkā, bet arī Latvijā. Tas noteikti ir jāredz!

Amatas taka – smilšakmens un dolomīta atsegumi, kā arī ainavas, kas aizrauj elpu. Var dodies piedzīvojumā, meklējot 43 geokešinga slēpņu.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka apmeklētāju centrs pašlaik ir slēgts, taču visa āra teritorija ir atvērta. Āraišu ezerpils ir vienīgā 8./9.–10. gadsimta nocietinātas dzīvesvietas rekonstrukcija Eiropā.

Foto: Publicitātes foto

Meža ežu taka (no Āraišiem pāri Cēsu šosejai, blakus karjeriem) – maza un jauka taka. Tajā ejot, iespējams uzzināt informāciju par Latvijas dabās sastopamajiem putniem.

Amatas novada "Zaļā dzelzceļa" maršruts. "Zaļo dzelzceļu" maršrutā valda pilnīgs miers vairāku kilometru garumā. Baudi ceļu, kā tīk – ejot, skrienot, slēpojot vai varbūt zirga mugurā?

Līgatnes upes taka. Tā atrodas Nītaures pagastā un tā ir Latvijas Valsts mežu veidota taka. Taka ved pa skaistu mežu, gar straujo Līgatnes upi. Tajā izvietoti dažādi tiltiņi un valda īsta meža atmosfēra.

Spāres muižas Rakstnieku parks un taka. Rakstnieku parkā aug rakstnieku stādītie kociņi. Iepazīsti kokus un dzejniekus, bet pēc tam dodies uz turpat esošo taku. Dodoties takā, esi vērīgs – tur gaida, kāds uzdevums! Sniegotos apstākļos var noderēt arī distanču slēpes.

Ozolkalns un Žagarkalns (plašāk te un te). Šajās vietās gaida kārtīga adrenalīna deva – ātrums, līkloči un lēcieni. Dodoties uz kalnu, reģistrācija obligāta.

Briežu dārzs "Annas dzirnavas". Vērot šos skaistos dzīvniekus ir ļoti aizraujoši – iespaidīgie ragi, izveicība un lielie spēcīgie augumi. Ir iespēja šos skaistuļus gan pabarot, gan kopā nofotografēties.

Piedzīvojums ar haskijiem (plašāk te). Piedzīvojums tik tiešām garantēts, kopā skrienot vai braucot kamanās.

"Rakši zoo" (plašāk te). "Rakšu" brīvdabas zoo var redzēt vairāk nekā 100 dzīvniekus – kamieļus, lamas, alpakas, Valē melnkakla kazas, Valē melndeguna aitas, Poitou ēzeļus un trusīšu ģimenes. Vieta atpūtai ģimenēm un bērniem.

Andrēnkalni. Aktīvās atpūtas iespējas ārpus pilsētas burzmas. Inventāra noma nav pieejama, taču sniegoti kalni ir!

Tūrisma un Āraišu ezerpils nodaļas sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste Anete Eglīte atgādina sekot sekot līdzi aktuālākajai informācijai par iespējām konkrētajos objektos, ņemot vērā valstī esošo situāciju. Tāpat arī, apmeklējot dabas objektus un takas, nepieciešams lietot mutes un deguna aizsegu, ja teritorijā atrodas liels skaits cilvēku. Amatas tūrisma pārstāvji aicina sekot līdzi dabas objektos un takās izvietotajām norādēm un informācijai par drošu došanos dabā, kustības virzienu un citiem nosacījumiem Covid-19 ierobežošanai.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!