Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piektdien vērsies pie valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas ar aicinājumu revīzijā pārbaudīt, vai Labklājības ministrija (LM) ir izdarījusi visu iespējamo Covid-19 izplatības ierobežošanā sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, portālu “Delfi” informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

"Ir nepieciešams gūt pārliecību, ka līdz šim īstenotie pasākumi, lai otrā slimības viļņa laikā nepieļautu un ierobežotu Covid-19 izplatību šo institūciju klientu un darbinieku vidū, ir bijuši situācijai atbilstoši, savlaicīgi un efektīvi, kā arī cik efektīvi ir strādājusi Labklājības ministrija kā šajā nozarē vadošā valsts pārvaldes iestāde. Uzskatu, ka būtu lietderīga Valsts kontroles iesaistīšanās šīs situācijas vērtēšanā," vēstulē valsts kontrolierei norādījis Kariņš.

Ministru prezidents aicinājis Valsts kontroli rast iespēju izvērtēt LM līdz šim paveikto Covid-19 ierobežošanā, kā arī sniegt rekomendācijas darba uzlabošanai.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz žurnāla "Ir" publicētajiem Slimību profilakses un kontroles centra datiem, iepriekš vēstīja, ka kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ar vīrusu saslimuši 4000 sociālo centru klienti, kas ir gandrīz trešā daļa no 13 000 sociālo aprūpes centros esošajiem klientiem, bet 146 pansionātu iemītnieki miruši.

Tāpat kopumā ir inficējušies 1300 aprūpes centru darbinieki – ārsti, sanitāri, medicīnas māsas un citi.

Jau vasarā daži pansionāti kļuva par vīrusa perēkļiem. Piemēram, sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni" saslima lielākā daļa iemītnieku. Lai gan striktajiem drošības pasākumiem vajadzēja novērst līdzīgu scenāriju citos pansionātos, vīruss tajos ir iekļuvis.

Covid-19 saslimstība aprūpes centros strauji pieauga rudenī. No oktobra līdz decembrim saslimušo skaits palielinājās 50 reizes – no 66 līdz 3184.

Veselības inspekcija pārbaudēs konstatējusi būtiskas problēmas vairumā iestāžu, rakstīja "Ir".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!