Otrdien valdība pēc kaismīgām diskusijām vienojās par drošības prasībām, kas būs jāievēro skaistumkopšanas speciālistiem – frizieru, manikīra un pedikīra, kā arī podologa pakalpojumu sniedzējiem, kas jau no nākamās pirmdienas varēs atsākt pakalpojumu sniegšanu klientiem. Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis raidījumā "Spried ar Delfi" apgalvoja, ka minētie skaistumkopšanas pakalpojumi atļauti tādēļ, lai nodrošinātu to sniegšanu epidemioloģiskās drošības prasībām atbilstošos apstākļos.

“Tas, ko mēs redzam arī šobrīd, kad ilgstoši nav pieejami noteikti pakalpojumi cilvēkiem, ļoti liela daļa tomēr savu darbību veic tajā sadaļā, kas ir nekontrolēta, neuzraudzīta, radot vēl papildus riskus. Tas mūsu mērķis ir nevis iet un runāt par atvieglojumiem, bet runāt kā šo jomu var turpināt darbināt,” sacīja Miezainis.

Viņš arī pauda, ka pēc 1. marta tiks pastiprināti kontrolēts, vai atļauto skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji ievēro Ministru kabineta noteiktās drošības prasības. Miezainis uzsvēra – kamēr skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšana notiek nelegāli, ir pamats bažīties, ka pakalpojumu sniedzēji neievēro ne tikai epidemioloģiskās drošības prasības, bet pat elementāras higiēnas prasības. Turklāt pastāvot risks, ka cilvēks, kas inficējies, saņemot vai sniedzot šādus nelegālus pakalpojumus, neatklās epidemiologiem savas kontaktpersonas, tādējādi apgrūtinot epidemioloģiskās izmeklēšanas norisi.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs argumentēja, kādēļ uzskata, ka dažu skaistumkopšanas pakalpojumu atļaušana nav uzskatāma par atkāpšanos no šā mēneša sākumā apstiprinātā “luksofora principa” Covid-19 ierobežojumu pārskatīšanai – .

Jautāts par to, vai brīdis, kad epidemiologi un mediķi pauž bažas par jauno Covid-19 vīrusa formu straujāku izplatību Latvijā, ir pats labākais, lai lemtu par ierobežojumu pārskatīšanu, Miezainis izteicās, ka saprot ekspertu bažas – .

Viņš nenoliedza, ka jauno prasību izstrādātāju rīcībā nav bijis nedz uzticamas informācijas par to, cik izplatīta ir inficēšanās dažādu skaistumkopšanas pakalpojumu saņemšanas laikā, nedz drošticamu datu par to, cik izplatīta ir ēnu ekonomika šajā jomā – .

Miezainis arī skaidroja, kā jāsaprot otrdien pieņemtā prasība, kas paģēr, ka gadījumos, kad skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšana notiek telpās, kas mazākas par 25 kvadrātmetriem, tajās vienlaikus var uzturēties tikai viens meistars un viens klients – .

Viņš uzsvēra, ka pašlaik, nosakot ierobežojumus atkarībā no tā, vai pakalpojumu sniegšana notiek skaistumkopšanas salonos vai ārstniecības iestādēs, notiek konkurences kropļošana. Miezainis atklāja, ka daļa skaistumkopšanas nozarē strādājošo, kas ir ārstniecības personas, pat esot gatavi iesaistīties vakcinācijas nodrošināšanā – .

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs arī komentēja Valsts prezidenta Egila Levita trešdien pausto, ka gadījumā, ja pēc ierobežojumu atcelšanas pieaugs saslimstības līmenis, valdības vadītājam Krišjānim Kariņam ir jāprasa atbildīgo ministru demisija – .



Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!