Šī gada sākumā Saeimā atsākās diskusijas par Rīgas Svētā Pētera baznīcas nākotni. Pirmdien, 8. martā, pulksten 14 raidījumā "Spried ar Delfi" atbildes par to sniegs Saeimā par baznīcas likteni atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV) un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) Restaurācijas politikas sektora eksperts Pēteris Blūms.

Deviņdesmito gadu sākumā pieņemtais likums par īpašumu atgriešanu reliģiskajām organizācijām neattiecās uz valstij īpaši nozīmīgiem kultūras pieminekļiem kā Rīgas Svētā Pētera baznīca. Tās īpašumtiesību jautājums likumā joprojām nav noregulēts un baznīcu turpina apsaimniekot Rīgas pašvaldība.

Saeimā dažādos sasaukumos kopš 2006. gada izskatīti vairāki risinājumi, tostarp baznīcas ēkas atdošana Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) vai pašvaldības īpašumā, bet līdz galīgajam balsojumam tie nav tikuši. Janvārī Saeimas atbildīgajā komisijā atsākās diskusijas par baznīcas nākotni - tajās šoreiz iesaistījies arī valsts prezidents Egils Levits, kurš aicina valsti, pašvaldību un LELB izveidot īpašu nodibinājumu, caur kuru ēku pārvaldīt kopīgi.

Kamēr īpašumtiesību jautājums nav atrisināts, baznīcā netiek veikti arī nepieciešamie remontdarbi. Ēkas stāvoklis šobrīd esot tuvu tam, lai tās ekspluatācija būtu jāpārtrauc drošības apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!