Valsts policija vienmēr ir gatava un atbalsta jebkuru iniciatīvu, kas uzlabotu kopējo satiksmes drošības situāciju, taču, ja mēs runājam par šo priekšlikumu, tad mūsu ieskatā viņš ir gana pārsteidzīgs,” tā raidījumā “Spried ar Delfi” Valsts policijas priekšnieka vietnieks Normunds Krapsis komentēja Saeimas deputāta Kaspara Ģirģena (KPV LV, PCL) priekšlikumu samazināt transportlīdzekļu vadītājiem atļauto alkohola koncentrāciju asinīs līdz nullei. Viņš arī noraidīja iepriekš izskanējušo aicinājumu atjaunot administratīvo arestu dzērājšoferiem, tā vietā aicinot īpaši smagā reibumā pie stūres pieķertajiem noteikt kriminālatbildību.

Februāra nogalē iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV, PCL) paziņoja, ka būtu jāatjauno administratīvais arests dzērājšoferiem, jo situācija šajā jomā esot kritiska. Viņa brālis Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens savukārt rosināja likumā noteikt, ka pie stūres sēsties drīkst tikai ar 0 promilēm alkohola asinīs. 9. martā šo priekšlikumu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija gan noraidīja.

Krapsis raidījumā “Spried ar Delfi” norādīja, ka deputāta Ģirģena priekšlikums Valsts policijai bijis negaidīts. Likumsargu rīcībā esošie statistikas dati liecina, ka lielākā daļa iereibušo braucēju ir pamatīgā skurbulī. “Autovadītāji, kuri sēdušies pie stūres alkoholisko dzērienu ietekmē virs pusotras promiles, bija 2320. Savukārt tie vadītāji, kuri bija aizturēti par braukšanu uz tā saucamajām mazajām promilēm, no 0,2 līdz 0,5 promilēm – tikai 58,” skaidroja Krapsis.

Krapsis pauda skepsi pret administratīvā aresta atjaunošanas iespēju, norādot, ka tas bija “postpadomijas laika” palieka Latvijas likumos. Tā vietā policija labprāt padarītu likumu bargāku tādā ziņā, ka noteiktu 1,5 promiles robežu pārkāpušajiem dzērājšoferiem kriminālatbildību pat bez citiem atbildību pastiprinošajiem apstākļiem.

Jāpiebilst, ka tiešraides laikā sociālajā tīklā “Facebook” savus komentārus par tēmu pievienoja arī pats iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Viņš rakstīja: “Kaimiņvalstīs par braukšanu alkohola reibumā šoferi tiek saukti pie kriminālatbildības, taču Latvijā ne. Savulaik likumdevējam tika virzīts priekšlikumu – kriminalizēt atbildību autovadītājiem, kuri vada transportlīdzekli vairāk nekā 1,5 promiļu reibumā. Tomēr likumdevējs šādam priekšlikumam nepiekrita. Kompromiss varēja būt 0,1 jaunajiem šoferiem ar stāžu līdz 2 gadiem, 0,3-0,4% ar divu gadu stāžu un vairāk. Administratīvais arests. Atkārtotība gada laikā kriminālatbildība.”

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!