Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas tikumības policija kopš sestdienas aktīvi tvarsta personas, kas pārkāpj stingros islāma ģērbšanās noteikumus, un galvenokārt tiek pārbaudītas sievietes.

Sociālajos tīklos publiskotajos video redzams, kā policisti pārbauda sievietes publiskās vietās Teherānas centrā. Pārkāpumu gadījumā sievietes tiek aizturētas un aizvestas prom mikroautobusos. Aculiecinieki apstiprināja, ka šādas pārbaudes kļuvušas biežākas.

Pēc masu protestiem 2022. gadā Irānas valdība kļuva pielaidīgāka jautājumā par ģērbšanos, galvenokārt tādēļ, ka policisti saskaras ar lielāku pretestību.

Protestus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve tikumības policijas iecirknī. Jaunā sieviete tika aizturēta par nepareizu galvas lakata valkāšanu. ANO izveidota neatkarīga ekspertu komisija secināja, ka sievietes nāvi izraisīja fiziska vardarbība pēc aizturēšanas.

Pārbaužu vietā policija pastiprināja videonovērošanu un aizturēja sievietes, kuras tika pamanītas vairākkārt vadām auto bez tradicionālajiem galvas lakatiem.

Varasiestādes arī pastiprināti vērsušās pret sievietēm, kuras publisko vietnē "Instagram" fotogrāfijas, kurās redzamas bez lakatiem. Varasiestādes arī slēgušas veikalus un restorānus, kuru klienti neievēroja ģērbšanās noteikumus.

Kopš 2022. gada protestiem aizvien vairāk irāņu sieviešu ignorē ģērbšanās noteikumus. Reliģiozie stingrās līnijas piekritēji cenšas pret to cīnīties, un drīzumā spēkā stāsies jauns likums, kas paredz drakoniskus sodus par pārkāpumiem. Reformu jau ir pieņēmis parlaments, taču tā vēl nav stājusies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!