Kuldīgas apkārtnē pavisam noteikti meklējami ne tikai vareni dabas objekti, bet arī brīnišķīgi arhitektūras paraugdemonstrējumi. Viena no apskates vērtajām vietām ir arī Ēdoles pils, kas atrodas aptuveni 20 kilometru attālumā no Kuldīgas.

Ēdolē, Vankas upītes krastā, jau kopš 13. gadsimta lepni slejas greznā un krāšņā Ēdoles pils. Pils gadu laikā ir pārbūvēta un paplašināta. Ir izveidots jauns dzīvojamais korpuss pie pils ziemeļrietumu sienas, tāpat uz mākslīgas saliņas tur esošajā ezerā ir uzcelts mūra sargtornis. Tas veidots 13.–14. gadsimtu mijā, bet par koncertzāli pārveidots 18. gadsimta otrajā pusē. Savukārt 17. gadsimta otrajā pusē Ēdoles pils zaudēja savu nocietinājuma funkciju un kļuva par ērtu, reprezentatīvu muižas īpašnieka mājokli, jau iepriekš skaidroja "Tūrisma Gids".

Pils bijusi ievērojama ar tam laikam atbilstošām un raksturīgām interjera iezīmēm un dekoriem. Pils telpu interjers galvenokārt veidots neogotiskā stilā. Viena no vizuāli visiespaidīgākajām bijusi galvenā ieeja pils hallē. Telpas grīda tur rotāta šaha galdiņa veidā kārtotām melnām un baltām flīzēm. Greznajai hallei piekļāvās kāpņu telpa, kas atdalīta ar lielu smailloka arku.

1905. gadā Ēdoles pils nodedzināta. Tā laika pils saimnieks Aleksandrs Vilhelms fon Bērs veltīja daudz līdzekļu, lai to atjaunotu. Pēc atjaunošanas darbiem no viduslaiku celtniecības perioda saglabājās tikai pirmā stāva un torņa velves. Pārmaiņu rezultātā zuda ārējais neogotiskais raksturs. Mainīts tika arī pils plānojums. Tomēr jebkurā gadījumā – Ēdoles pils joprojām ir ievērojams apskates objekts!


Plašāk ar Ēdoles pils piedāvātajām iespējām mūsdienās vari iepazīties šeit, savukārt turpinājumā Natālijas Vasiļjevas uzņemtie kadri.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!