Foto: Dabasdati.lv forums

Daudzi dabas mīļi izmanto iespēju sekot līdzi putnu gaitām tiešsaistē, vērojot interesantos, spraigos un reizēm arī skumjos notikumus ligzdās visā Latvijā. 17. aprīlī pozitīva ziņa atceļojusi no vistu vanagu ligzdas Rīgas industriālajā zonā – tur iedēta pirmā ola, vēsta portāls "Dabasdati.lv".

Eksperts Arnis Zacmanis notikušo komentē: "Jāatgādina, ka pagājušajā gadā šajā ligzdā tika izvesti divi mazuļi, bet šogad vecie putni pie ligzdas neatgriezās. Visticamāk, ka tie gājuši bojā. Par brīvo nekustamo īpašumu interesi pavasarī izrādīja vairāki vanagi, bet pēdējās dienās to apciemoja divi jaunuļi, pērngad izperēti vistu vanagu putni.

Pesimisma pamatā bija divi apstākļi. Pirmkārt, parasti vistu vanagi sāk ligzdot nevis otrajā, bet trešajā kalendārajā gadā, tādēļ bija ticams, ka jaunie vanagi "paspēlēsies" un pie vecāku darba ķersies 2022. gadā. Otrkārt, pagājušajā gadā pirmā ola šajā ligzdā tika iedēta 25. martā, tātad trīs nedēļas agrāk. Šī ligzdošana ir uzsākta, operas salīdzinājumā izsakoties, pēc trešā zvana.

Abi putni ornitologiem jau ir pazīstami – tie ir dzimuši jeb šķīlušies rīdzinieki, kurus 2020. gada maijā ligzdās Zasulaukā un Šķirotavā gredzenojis Imants Jakovļevs. Tas, ka Rīgā ar labi nolasāmiem gredzeniem tiek apgredzenoti mazuļi visās zināmajās vanagu ligzdās, ļaus sekot to radurakstiem, un tiešraides kamera sniedz izcilu papildu iespēju vērot interesantas sugas gaitām tuvplānā. Vistu vanagi visbiežāk Rīgā medī baložus un vārnas, bet barībā konstatēti arī citi piemērota lieluma medījumi, kā kaijas, žurkas, meža strazdi un citi retāk sastopami objekti. Rīga ir viena no pirmajām pilsētām Eiropā, kur vistu vanagi apmetušies uz dzīvi pilsētā, un pirmās ligzdas šeit ziņotas pirms trijiem gadu desmitiem."

Vēstīts, ka vistu vanagu ligzda šajā vietā Rīgā ir zināma kopš 2016. gada – domājams, ka ligzdojošais pāris šurp pārcēlās no citas mājvietas aptuveni 600 metru attālumā. Ligzdas tuvākajā apkārtnē ir gan rūpnieciski objekti, kuru skaņas fons ir nereti dzirdams, gan privātmāju apbūve. Pats ligzdas koks atrodas nelielā, mitrā teritorijā, kas aizaugusi ar nezālēm un krūmiem. Ligzda uzbūvēta melnalksnī, kas aug grāvja malā. Vanags savu māju uzbūvējis uz vārnas ligzdas atliekām. Par to, ka vārna bijusi izturīgu celtniecības materiālu piekritēja, aizvien liecina ligzdā iepītās metāla stieples.

Zemāk vari turpināt sekot notikumu attīstībai tiešraidē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!