Pēdējos mēnešos Satversmes tiesa pieņēmusi jau divus spriedumus par viendzimuma pāru tiesībām, atzīstot Latvijā pastāvošo regulējumu par nepareizu. Par to, kādus risinājumus politiķi grasās piedāvāt Andris Auzāns 21. aprīlī izjautāja Tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP) un Saeimas deputātu Ilmāru Dūrīti (A/P).

Satversmes tiesa savos 2020. gada 12. novembra un 2021. gada 9. aprīļa spriedumos atzinusi, ka Latvijā pastāvošais regulējums pārkāpj Satversmi, negarantējot viendzimuma pāriem tādas pašas tiesības kā pretēju dzimumu partneriem saņemot mantojumu no partnera vai bērna piedzimšanas atvaļinājuma gadījumā. Tiesa Saeimai uzdevusi trūkumus novērst līdz 2022. gada 1. jūnijam, un parlamentā izveidotas vairākas darba grupas, lai pie tā strādātu.

Dūrītis vada Saeimā izveidoto darba grupu Satversmes tiesas 12. novembra sprieduma izpildei un ārpuslaulības savienībā dzīvojošo pāru sociālās aizsardzības mehānisma izstrādei. Citu darba grupu ar līdzīgu uzdevumu - 12. novembra Satversmes tiesas sprieduma izpildei - Saeimā vada arī Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis Juris Jurašs. Arī Tieslietu ministrija izstrādā savu redzējumu, kā risināt radušos situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!