Astoņu cilvēku nāve ugunsgrēkā nelegālajā hostelī Merķeļa ielā sabiedrībā izsaukusi neapmierinātību, ka valsts un pašvaldības iestādes nespēj apturēt nelegālu un bīstamu hosteļu darbību, kuros tiek ignorēti ugunsdrošības noteikumi. Ceturtdien, 6. maijā, raidījumā "Spried ar Delfi" Madara Fridrihsone par to izjautāja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieku Mārtiņu Baltmani un VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieku Dzintaru Lagzdiņu. Raidījumā savu viedokli par nelegālo hosteļu darbību izteica arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

Ugunsgrēkā nelikumīgajā hostelī Merķeļa ielā 8, Rīgā, pagājušajā nedēļā gāja bojā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Kriminālprocesā par traģisko ugunsgrēku kopumā aizturētas piecas personas. Diviem no trim iepriekš aizturētajiem tiesa piektdien kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu.

Pēc traģiskā ugunsgrēka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) Rīgā veicis 16 hosteļu pārbaudes, kuru rezultātā par ugunsdrošības prasību pārkāpumiem tiks sākti septiņi administratīvie procesi. Tikmēr Rīgas pašvaldības rīkotajos reidos nelegāli hosteļi atklāti piecās vietās.

Lai novērstu traģisku nelaimju atkārtošanos nelegālās naktsmītnēs vai izklaides vietās, sasaukta pirmā starpinstitucionālā darba grupa, kurā darbojas pārstāvji no Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta, Veselības inspekcijas, Viesnīcu un restorānu asociācijas, Rīgas pašvaldības policijas, Rīgas pilsētas būvvaldes un citām pašvaldības struktūrām.

Dzīvokļos izveidoti nelegāli hosteļi Rīgā ir zināma problēma, pēc traģiskā notikuma norādīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste. Viņa uzsvēra, ka LVRA jau vairākkārt aktualizējusi nepieciešamību valstiskā regulējumā sakārtot jautājumu par tūristu izmitināšanu dzīvokļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!