Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Orlando "Magic" uzbrucējs Igns Brazdeiķis, kurš dzimis Lietuvā, bet izaudzis Ziemeļamerikā, saņēmis Lietuvas pilsonību, ziņo medijs "Basketnews.lt".

Jau 2020. gada izskaņā tika sagaidīts lēmums par pilsonības piešķiršanu Brazdeiķim. Basketbolists šī jautājuma risināšanas labā bija iesniedzis pieteikumu iegūt pilsonību Lietuvas prezidenta kancelejā.

To viņam beidzot piešķīris Lietuvas migrācijas departaments, zināms portālam "Basketnews.lt". Informāciju apstiprinājis arī Lietuvas basketbola federācijas (LKF) direktors Justs Kalinausks. Tiesa, uzbrucējs pases saņemšanas procesā varēs iesaistīties vien pēc NBA sezonas beigām. Sagaidāms, ka Brazdeiķim vajadzēs ierasties Lietuvā, lai paveiktu nepieciešamās formalitātes.

Igns Brazdeiķis agrā bērnībā ar ģimeni pārvācās no Kauņas uz Kanādu. Šo valsti lietuviešu izcelsmes basketbolists arī pārstāvējis starptautiskajā skatuvē, pat kaldinot tās U-16 izlases sudraba medaļas 2015. gada pasaules čempionātā, kurā basketbolists vidēji spēlē atzīmējās ar 9,2 punktiem.

Basketbolists pēc vienas sezonas Mičiganas Universitātes basketbola komandā 2019. gadā tika draftēts ar 47. numuru. Debijas sezonā NBA uzbrucējs Ņujorkas "Knicks" komandas labā deviņās spēlēs vidēji sešās minūtēs guva 1,9 punktus.

Savukārt šosezon viņš NBA aizvadījis sešas spēles, pārstāvot "Knicks", Filadelfijas "76ers" un Orlando "Magic" vienības. Uzbrucējs šobrīd pārstāv tieši "Magic" komandu, ar kuru viņš 2. maijā vienojās par desmit dienu ilgu līgumu. Jau pirmdien spēlētājs debitēja Orlando vienībā, kaldinot komandas uzvaru pret "Pistons" ar 14 gūtiem punktiem.

Brazdeiķis sevi uzskata par īstu lietuvieti, raksta medijs "Delfi.LT". Viņa tēvs iepriekš uzsvēris, ka visa ģimene gaida brīdi, kad basketbolists tiks pie Lietuvas pilsonības. Pats sportists cer pārstāvēt izlasi šovasar gaidāmajās Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Lietuvas basketbola izlase jūnija izskaņā un jūlija ievadā uzņems olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kurā mājinieku, Angolas, Dienvidkorejas, Polijas, Slovēnijas un Venecuēlas izlases cīnīsies par vienu ceļazīmi uz Tokijas spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!