Filmas un seriāli,
kas pavasari padarīs aizraujošāku
Pavasara dabā ir cilvēkus vilināt ārpus četrām sienām – apsēsties zālītē un baudīt pirmos saules starus vai braukt pa Latvijas plašumiem un saelpoties svaigu gaisu. Taču, domāju, katrs piekritīs, ir dienas, kad negribas neko citu, kā tikai sacelt gaisā kājas un laiskoties pa dīvānu... Tavs kompanjons šādās dienās var kļūt kāds aizraujošs seriāls vai filma, kas īpaši piestāv tieši maijam vai pēdējā laikā pamanījusies pārsteigt kinomīļus visā pasaulē.
Lai tavu pavasari padarītu interesantāku, esam izvēlējušies 8 redzēšanas vērtus kinomākslas darbus, no kuriem dažus, ja dzīve būtu iegrozījusies citādi, būtu vērojuši pat kinoteātros!
Ik gadu maija otrajā svētdienā ar bučām uz abiem vaigiem sveicam mūsu mīļās mammas viņu īpašajā dienā, vēlreiz atgādinot, cik ļoti novērtējam viņu rūpes ik uz soļa. Taču teju ikviena mamma, liekot roku uz sirds, bez sirdsapziņas pārmetumiem piekritīs, ka bērnu audzināšana nav gluži tas, ko redzam perfektajās "Instagram" bildēs. Mīlēt savus bērnus ir viena lieta, taču pavisam cita – paspēt sagatavot maltīti, izvadāt uz skolu un pulciņiem, ar pilnu atdevi veikt darba pienākumus, aizvest četrkājaino mīluli uz veterināro klīniku un vēl pa vidu atcerēties, ka arī pašai laiks nomazgāties. Patiesībā mammas ikdiena ir pielīdzināma vāveres skriešanai ritenī, un tieši par to komēdijā "Sliktās mammas" stāsta kolorītais aktrišu Milas Kunisas, Kristenas Bellas un Katrīnas Hānas trio. Viņu mērs ir pilns, tāpēc mammas nolemj beidzot ļauties savām kaislībām un patiesajām vēlmēm, tradicionālos pienākumus aizstumjot otrajā plānā.

Vieglā un humoristiskā garā uzņemts arī filmas turpinājums – "Sliktās mammas 2". Tur gan visi jandāliņi noris Ziemassvētku laikā, taču, ja jau šobrīd skumsti pēc sniega, mierīgi filmu maratonu turpini ar otro cēlienu!
Netēmējam uz vispārinājumiem, taču kārtīgs latvietis svin Jāņus, dzied dziesmas un maijā fano par hokeju! Tieši šis mēnesis aizrit pasaules čempionāta hokejā zīmē, tāpēc ir īstais laiks kārtīgi sagatavoties fanošanas maratonam ar kādu tematisku kinolenti. Noskatīšanās vērta ir mākslas filma "Bars", kuras centrā ir 16 gadus vecais Dāvids – talantīgs vārtsargs ar augtiem mērķiem, kura nākotnes stabilos plānus sagrīļo diagnoze – diabēts. Viņa lielākais sapnis ir virs galvas pacelt pašus prestižākos hokeja pasaules kausus, tāpēc pusaudzis ir mērķtiecības pilns kļūt par spicāko spēlētāju komandā. Skaidrs ir viens – viegli nebūs, jo daudzi pusaudži rokas padošanas vietā gatavi iemīt zemē, kā arī ne visas pusaudzes ir spējīgas ieraudzīt dzīvo cilvēku, kas slēpjas zem masīvajām bruņām.

Lai gan Latvijas izlases līdzjutēji labprāt redz mūsējo raidītās ripas iekrītam Čehijas vai Slovākijas izlases vārtu "devītniekā", tieši ar šo valstu pārstāvjiem tapis šis kopražojums. Filma ir atzinīgi novērtēta vairākos starptautiskos jauniešu filmu festivālos, tostarp ievērojamākajā Ziemeļeiropas un Austrumeiropas kino jomas pasākumā Tallinā – "Melno nakšu" filmu festivālā. Tur kinolente "Bars" tika atzīta par labāko jauniešu filmu.
Aprīļa nogalē noskaidrojām, ka "Labākās ārzemju filmas" godā šī gada Amerikas Kinoakadēmijas balvu ceremonijā tika iecelta Tomasa Vinterberga drāma/komēdija "Vēl pa mēriņam" ("Another Round"), taču 2018. gadā par šo titulu cīnījās Libānas režisores Nadīnes Labaki drāma "Kapernauma" ("Capernaum"). Tās sižets pilnībā atšķiras no tā, kas daudzkārt redzēts Holivudas filmās, liekot skatītājam vērtēt, analizēt un aizdomāties. Filmas galvenais varonis ir 12 gadus vecais Zains, kurš iesūdzējis tiesā savus vecākus. Kāpēc? Jo viņi zēnam devuši dzīvību, bet aizmirsuši sniegt mīlestību. Lai gan Zaina dzīvesstāsts ir ārkārtīgi skaudrs, viņš tāds nav vienīgais – arī daudzi citi bērni, ja viņiem kāds būtu pavaicājis, dzīves vietā izvēlētos nāvi.

Filmā nav izdomājumu – to visu režisore Labaki savā dzīvē redzējusi un dzirdējusi nabadzīgajās ielās. Intervijās viņa atklājusi, ka šādu bērnu, kuriem nav dokumentu un kuri atstāti nolemtības varā, ir ārkārtīgi daudz. Šie bērni ir neredzami un tā ir ārkārtīgi liela problēma, uzskata Labaki.
Filmas "Capernaum" galvenais varonis ir 12 gadus vecais Zains, kurš iesūdzējis tiesā savus vecākus. Kāpēc? Jo viņi zēnam devuši dzīvību, bet aizmirsuši sniegt mīlestību.
Vai esi no tiem, kas gatavi seriāla daudzās sezonas "aprīt" vienā rāvienā, taču pamatīgi sadusmojies, ka straumēšanas platformā vai televīzijā iznāk tikai viena sērija nedēļā? Ja tā, komēdijseriāls "Laipni lūdzam Šitskrīkā" ("Schitt's Creek") ir domāts tieši tev! Godalgotajam seriālam, kas uzņemts tikai ar vienu kameru, iznākušas sešas sezonas, un 2020. gadā BBC to iekļāva labāko seriālu topā.

Kārtīgi izsmieties, just līdzi pārdzīvojumiem un bezrūpīgi pavadīt brīvo laiku tevi aicinās turīgā Rouzu ģimene – video veikala magnāts Džonijs, viņa sieva – izbijusī ziepju operu zvaigzne Moira, kā arī Aleksa un Dāvids, viņu izlutinātās atvases. Taču, kā zināms, no milzīgas pārticības un bagātības līdz bankrotam ir tikai viens solis. Pēkšņi zaudētās naudas dēļ viņi spiesti pieņemt faktu, vienīgais viņu rīcībā palikušais īpašums ir kāda maza Kanādas pilsētiņa, kura nopirkta vienkārši tāpat – joka pēc kā dzimšanas dienas dāvana. Vienām amizantām grūtībām seko nākamās, liekot visiem četriem saprast, ko tad patiesi nozīmē "būt ģimenei".
Jauna diena – un jauns piedzīvojums Keitas Vinsletas lauciņā, kura Holivudas filmu pasauli nomainījusi pret miniseriālu! Kā malks svaiga gaisa seriālu pasaulē šogad ienākusi daudzsēriju kinolente "Slepkavība Īsttaunā", kas būs absolūts saldais ēdiens detektīvfilmu faniem. Galvenajā lomā šoreiz nevis Šerloks Holmss vai Erkils Puaro, bet gan kādas Pensilvānijas mazpilsētas izmeklētāja Mēra Šīhana, kuras privātā dzīve pamazām brūk un jūk. Neskatoties uz problēmu jūru, Mēra darba pienākumus neatstāj novārtā un gatava pa valdziņam šķetināt kādas jaunas meitenes slepkavības mistēriju. Mazajā pilsētiņā visi visus pazīst, taču – vai pietiekami labi?

Lai gan seriāla gaita nav balstīta patiesos notikumos, tā veidotājs Breds Inglsbijs iedvesmojies no lietām, cilvēkiem un norisēm, kuras viņš dzīves laikā pieredzējis. "Slepkavība Īsttaunā" līdz ar traģiskā notikuma izmeklēšanu pavērs priekškaru tam, kādā mērā ģimene un pagātnes notikumi var ietekmēt ikdienu šobrīd.
Cilvēkus jo īpaši vilina stāsti par vietām, kurās viņi ne par kādu naudu nevar nokļūt. Tā kā laika mašīna vēl pagaidām nav izgudrota un mums atvēlēts 21. gadsimts, kopā ar seriālu "Neparastās dāmas" ("The Nevers") varam ceļot uz Viktorijas laikmetu, kur Londonā bariņš ļaužu – pārsvarā sievietes – ar neparastām spējām cīnās pret iznīcību. Viņas cīnās par sevi un par savējiem. Vērts gan piebilst, ka dažas no šīm spējām ir patiesi apburošas, kamēr citas liek uzmesties zosādai.

Šis zinātniskās fantastikas, trillera un drāmas mistrojums tik ļoti uzrunājis skatītājus, ka pēc nogādāšanas pie kvēlākajiem kinolenšu faniem tas noskatīts 1,4 miljonus reižu. Tas būs acīm baudāms piedzīvojums, kas izvairījies no klišejām un klasiskajiem zinātniskās fantastikas elementiem.
Dzīvojam tik paradoksālā pasaulē, ka teju visi pusaudži grib ātrāk pieaugt, savukārt ikviens pieaugušais grib atgriezties jaunībā un baudīt iespējām pilno dzīvi uz pilnu klapi. Lai milzīgajā konkurencē sēstos sava sapņu darba krēslā, seriāla "Jaunā es" ("Younger") galvenā varone, 40 gadus vecā Līza, nolemj pieņemt pašas mesto izaicinājumu un izlikties gandrīz 15 gadus jaunāka. Kā izrādās, likt visiem noticēt, ka esi draiska, jauna sieviete, ir viena lieta, bet pavisam cita – viņus uz šī āķa noturēt, tāpēc Satones Fosteres atveidotajai varonei nākas pamatīgi papūlēties, lai noslēpums arī paliktu rūpīgi glabāts.

Seriāla veidotājs Darens Stārs, kura portfolio spilgtākais darbs ir "Sekss un lielpilsēta" un kurš romantisko komēdiju lauciņā jūtas kā zivs ūdenī, daudzsēriju kinolentes skatīšanos vēlējies pārvērst sava veida maratonā – kā vienai sērijai parādās beigu titri, nākamā jau ir priekšā! Viņš jau no sākta gala cerējis, ka "Jaunā es" skatīšanās izveidosies par sava veida atkarību vislabākajā nozīmē.
Holivudas kinozvaigznes Nikola Kidmena un Rīza Viterspūna 2017. gadā industriju satricināja ar melnā humora piesātināto "Lielie mazie meli" ("Big Little Lies"), ļaujot tūdaļ pēc iznākšanas "Emmy" ceremonijā virs galvas celt labākā miniseriāla balvu. Notikumu epicentrā ir trīs pirmklasnieku mammas, kuru šķietami perfektajā dzīvē pēc nelaimes gadījuma Monterejas pamatskolā izgaismojas dažādi raibi un tumši noslēpumi. Viņu peripetijās iepīti gan bijušie vīri un viņu otrās sievas, gan arī skandāli un, protams, šķietami nevainīgie meli.

Seriāls balstīts romānā ar tieši tādu pašu nosaukumu, un tā ekranizāciju Viterspūna un Kidmena sākotnēji redzēja filmas formātā. Šis variants gan ātri tika atmests, jo filmas formātā būtu teju neiespējami sniegt tik padziļinātu ieskatu visu galveno varoņu dzīvē, kādu viņi, bez šaubām, būtu pelnījuši.