Foto: AP/Scanpix/LETA

Lūgumu atcelt Tokijas olimpiskās spēles Japānā 24 stundu laikā parakstījuši aptuveni 50 000 iedzīvotāju.

Pēdējā laikā Tokijas, Osakas un vēl vairākās lielās Japānas prefektūrās krietni pieaudzis saslimušo skaits ar Covid-19 jaunajiem paveidiem, tāpēc līdz 11.maijam prefektūrās noteikta ārkārtējā situācija. Tā gan, visticamāk, tiks pagarināta.

Covid-19 izplatības dēļ juriste Kenji Ucunomija Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Tomasam Baham uzrakstījusi lūgumu, kurā pausta nepieciešamība atcelt olimpiskās spēles pavisam. Mazāk nekā 24 stundu laikā šo lūguma vēstuli internetā parakstījuši aptuveni 50 000 iedzīvotāju.

"Valdība turpina darbu, domājot par olimpiskajām spēlēm, bet Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumi nolikti otrajā plānā. Slimnīcas jau tagad netiek galā, dažiem cilvēkiem nāvi sagaidot savās mājās," sarunā ar ziņu aģentūru "The Associated Press" teica Ucunomija.

Lūguma vēstule noformēta ar virsrakstu "Atcelt Tokijas olimpiskās spēles, lai pasargātu mūsu dzīvības".

Vēstulē minēts, ka Tokijas olimpiskās spēles nav iespējams aizvadīt drošā vidē. Tāpat četrgades notikums pamatīgi ietekmējis Japānas finansiālo stāvokli, kā rezultātā valsts nespēj nodrošināt pilnvērtīgu masu vakcinēšanu. Patlaban Covid-19 vakcīnu saņēmuši vien 2% no visiem Japānas iedzīvotājiem.

Covid-19 dēļ dzīvību Japānā līdz šim zaudējuši 10 500 cilvēku.

Tikmēr "Mainichi" laikraksta veiktā aptauja liecina, ka deviņu prefektūru gubernatori piekristu spēļu atcelšanai vai pārcelšanai. 47 gubernatori atteicās atbildēt uz aptaujas jautājumiem, norādot, ka viņi nav tiesīgi pieņemt šādus lēmumus.

Bahs 17.maijā Hirošimā plāno klātienē vērot olimpisko spēļu lāpas stafetes skrējienu, bet pastāv iespēja, ka viņš apmeklēs arī Tokiju, kur plānoti protesti pret olimpisko spēļu norisi.

Pēdējās aptaujas liecina, ka Tokijas olimpisko spēļu atcelšanu vai pārcelšanu vēlas 70-80% Japānas iedzīvotāju. Vietējie organizatori, Japānas un Tokijas valdība, kā arī SOK iepriekš norādījuši, ka spēles tiks aizvadītas drošā vidē.

Oficiālās aplēses liecina, ka Japāna olimpisko spēļu organizēšanai līdz šim iztērējusi 15,4 miljardus ASV dolāru (aptuveni 12,7 miljardi eiro). 73% no SOK ienākumiem sastāda noslēgtie televīzijas translāciju līgumi, tāpēc SOK neatlaidīgi cīnās par Tokijas olimpisko spēļu norisi.

Organizatori jau iepriekš atklājuši, ka veiksmīgai olimpisko spēļu norisei būs nepieciešama 10 000 medicīnas darbinieku palīdzība. Tāpat talkā jānāk 500 medmāsām un 200 sporta medicīnas speciālistiem.

Tokijas olimpiskās spēles notiks no 23.jūlija līdz 8.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!