Foto: Publicitātes foto

No 2021. gada 3. līdz 11. jūlijam Latvijas pilsētās Rīgā un Daugavpilī notiks prestižākais jauniešu basketbola turnīrs – 2021. gada FIBA U-19 Pasaules kausa izcīņa, un organizatori jau aktīvi strādā pie turnīra noformējumu, informēja Latvijas Basketbola savienība.

Sacensībās piedalīsies 16 valstu komandas, apakšgrupu turnīri norisināsies trijās sporta bāzēs – "Arēnā Rīga", Olimpiskajā sporta centrā un Daugavpils Olimpiskajā centrā. Latvijas komanda pirmajā posmā Daugavpilī spēlēs B grupā ar Puertoriko, Irānas un Serbijas izlasēm.

Veidojot pasākuma logo, FIBA un Latvijas Basketbola savienības sadarbības rezultātā par tā pamata elementu izvēlēts Latvijas dižākais koks – ozols.

Ozols kā spēka un varenības simbols redzams Latvijas ģerbonī. Tas ieņem īpašu vietu latviešu mitoloģijā un kultūrā. Ozols tiek izmantots nosaukumos, uzvārdos, māju nosaukumos, tas tiek apdziedāts daudzās latviešu tautas dziesmās, izmantots labi zināmos simbolismos, piemēram, "vīrs kā ozols", "stalts kā ozols". Ozola vainagus izmanto Jāņu svētkos, ar ozolzariem pušķo mājas un automašīnas. Ozola lapa Latvijā ir īpaši aizsargājamo dabas teritoriju simbols.

FIBA U-19 Pasaules kausa izcīņas logo centrā redzama Pasaules kausa čempionu trofeja, kas atgādina ozola stumbru. Zaros redzamas gan ozolam raksturīgās formas lapas, gan stilizēti Latvijas rakstu elementi. Iekļauts arī basketbola grozs, spēlētājs un bumba. Logo pamata krāsa ir Latvijas karmīnsarkanā. Papildus elementu zaļā krāsa simbolizē Latvijas mežus, zeltainā krasa norāda gan uz trofejas un čempionu zelta medaļu vērtību, gan Baltijas valstu dārgakmeni dzintaru.

Par FIBA U-19 Pasaules kausa izcīņas vēstnešiem kļuvuši TV personība Renārs Zeltiņš un mūziķis Gatis Irbe (Gacho, Mesa), kuri čempionāta logo reklāmas klipā apspēlē ozola tematiku. Tuvojoties čempionātam, vēstneši iesaistīsies dažādās aktivitātēs un aicinās tajās iesaistīties arī līdzjutējus.

U1-9 Pasaules kausa izcīņa notiks 15. reizi un otro reizi šo turnīru rīko Latvijas Basketbola savienība. Turnīrs tiks rīkota saskaņā ar Latvijā spēkā esošajiem epidemioloģiskās drošības noteikumiem, kā arī FIBA izstrādāto Covid-19 protokolu.

Latvijas U-19 izlase Pasaules kausa izcīņā spēlēs ceturto reizi. Līdz šim labākais panākums gūts 1999. gadā – 9. vieta, turklāt Raitis Grafs tika atzīts par turnīra labāko centra spēlētāju. 2011. gadā Latvijas komanda savā laukumā finišēja 10. vietā, 2019. gadā tika iegūta 12. vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!