Dodoties uz Latgali, nedaudz prom no ierastā maršruta posmā starp Preiļiem un Viļāniem, noteikti nepabrauc garām Galēniem, kur izbaudīt nesteidzīgu pastaigu Galēnu muižas parkā. Ko tur apskatīt? "Tūrisma Gidam" atklāj Preiļu novada tūrisma informācijas centra vadītāja Iveta Šņepste.

Riebiņu novadā meklējamā Galēnu muižas apbūve ir viena no plašākajām Latgalē. Muižas komplekss iekļauj gan dzīvojamās ēkas, gan saimniecības ēkas – kūtis, staļļus, kalpu māju, klētis un sarga mājiņas. Saimniecības ēkas grupējas ap saimniecības pagalmu, uz kuru veda vārti mūra stabos.

Muižas kungu māja celta jau 18. gadsimtā un piederējusi grāfu Borhu dzimtai, kas Preiļu apkārtnē valdījuši vairāk nekā 500 gadus un bijusi vecākā dzimta Baltijā. Muižas kungu māja vēlāk vairākkārtīgi pārbūvēta. Pašreizējais mezonīns un jumta logi izbūvēti 19. gadsimta otrajā pusē.
Vecākā un tipoloģiski interesantākā ir mūra klēts ar stūra kontrforsiem un mansarda jumtu, kas celta 18. gadsimta otrajā pusē.

Galēnu muižas kungu mājas priekšā atrodas regulāra plānojuma parks, ierīkots franču dārzu stilā grāfa Mihaila Borha laikā (1751–1811). Parks, kura platība mērāma 5,9 hektāros, ir aizsargājams valsts nozīmes dabas objekts. Savos ziedu laikos tas aizņēmis trīs reizes lielāku platību nekā tagad. Tas bijis ļoti kopts – mākslīgi veidotajos grāvjos vienmēr tecējis ūdens, bet parka centrālajā dīķī ziedējušas ūdensrozes un dzīvojuši gulbji. Mūsdienās parka ģeometriski simetriskais plānojums vēl joprojām ir daļēji saglabājies – pa perimetru parku ietver koku alejas un rindas, bet tā vidusdaļā sausi grāvji imitē bastiona nocietinājumus. Parkā vērojama koku un krūmu sugu daudzveidība, bet ievērības cienīgas noteikti ir senās lapegles, kuras ieskauj parka centrālo laukumu, veidojot savdabīgu norobežojumu, kā arī kārpainie segliņi, kuri noteikti nepaslīdēs garām vērīgākajiem parka apmeklētājiem. Teritorija tiek pastāvīgi kopta, atjaunoti stādījumi.

Parkā izveidota arī Filozofijas taka. Tā ir aptuveni 600 metrus gara un veltīta filozofam, reliģiju pētniekam un dzejniekam Robertam Mūkam. Takā izvietotas dzejnieka un filozofa darbos sakņotas tādas koka skulptūras-simboliski tēli kā "Čūska Uroboross", "Krokodils un es", "Cilvēks-olis", "Stārķis", "Eņģelis" utt., kas labāk ļauj izprast domātāja netradicionālo skatījumu uz lietām un padara interesantāku, daudzveidīgāku, saprotamāku mūsu ikdienu.

Pirms doties pastaigā, noteikti jāiegriežas Roberta Mūka muzejā (Skolas iela 11c), kur bez maksas var saņemt ceļvedi "Soli pa solim Roberta Mūka filozofijas takā". Tajā iekļauts ne tikai katras skulptūras apraksts, kas palīdzēs izprast simbolu jēgu, bet arī radoši uzdevumi, kas rosina spriest, domāt, vērtēt un izteikties.

Tiem, kuri prāto, vai Filozofijas takā aizraujoši būs arī bērniem, tad Preiļu novada TIC pārstāvji atbild – būs! Taka interesentiem pieejama visu gadu.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!