Maija nogalē asas diskusijas sabiedrībā raisījās par pesticīdu lietošanas ietekmi uz vidi. Reklāmas speciālists Edijs Majors sociālajos tīklos publicēja vairākus ierakstus par to, kā viņa suns Tako saindējies, iespējams, skraidot pa lauku, kas apstrādāts "ar ķīmiju, ko miglo uz labības". Tikmēr vairākas lauksaimnieku organizācijas pauda sašutumu par kādu, viņuprāt, nomelnojošu valsts finansētu reklāmas kampaņu par pesticīdu lietošanas sekām. Tās jau paziņojušas, ka jūnija vidū plāno protesta akcijas. 10. jūnijā Monika Cālīte "Spried ar Delfi" par to runāja ar Vides konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietnieci Janu Simanovsku un biedrības "Zemnieku Saeima" pārstāvi Edīti Strazdiņu.

Majors 25. maijā sociālajā tīklā Twitter rakstīja: "Ja Tev ir suns, nelaid tuvumā labības laukiem. Tako tika ārā un izmeta līkumu pa rapsi. Cīnāmies, bet izskatās, ka būs jāpieņem grūtais lēmums. Atteicās nieres. Analīzes un ārsts apstiprina - saindēšanās ar ķīmiju, ko miglo uz labības. Tā gadoties bieži. Graudi ir mūsu nākotne."

Biedrība "Zemnieku Saeima" uz to reaģēja, aicinot Majoru sadarboties ar valsts iestādēm un sniegt informāciju. Tā norādīja: "Ja iemesls ir platību smidzināšana, tad pārkāpējs ir bargi jāsoda, taču ja iemesls nav saistīts ar lauksaimniecību, šī, diemžēl, ir kārtējā zemniekus nomelnojošā ziņa. Atgādinām, ka Eiropas Savienībā reģistrētie augu aizsardzības līdzekļi, tos izmantojot pēc marķējuma, nevar kaitēt zīdītājiem."

Dažas dienas vēlāk biedrība paziņoja, ka lauksaimnieki un mežsaimnieki gatavojas plašiem protestiem laikā starp 15.jūniju un 23.jūniju, saistībā ar valsts finansētu reklāmas kampaņu, kurā lauksaimnieki esot nosaukti par "masu slepkavām", saskatot šajā kampaņā apmelojošas un nepatiesas informācijas izplatīšanu. Sašutuma iemesls bija kāda Eiropas hitu radio atskaņota reklāma, kurā teatrāla formātā iestudēta divu lauksaimnieku saruna par pesticīdu lietošanas sekām. Viens no sarunas dalībniekiem pauda argumentus par labu lietošanai, tostarp, ražas palielināšanu, otrs savukārt norādīja uz negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēka veselību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!