Foto: LETA
Balkoni nereti ir raibi kā dzeņa vēders – daži ir iestikloti, citi aizlīmēti ar līmplēvi vai aplikti ar dekoratīviem bambusa žodziņiem. Tas viss, lai svešas acis neredzētu, kas notiek balkonā. Vai katrs var darīt ar savu balkonu to, ko grib? Vai tomēr visai mājai jāvienojas par vienādiem risinājumiem? Par to raksta turpinājumā.

Portālam "Māja&Dārzs" par balkonu vizuālo noformējumu raksta turpinājumā stāsta apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity Latvija" dzīvojamo ēku pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Gatis Roze.

Kā norāda uzņēmuma pārstāvis, balkona vai lodžijas vizuālajiem risinājumiem nav atsevišķu izstrādātu noteikumu vai vadlīniju. "Vienīgais nosacījums ir tāds, ka nedrīkst bojāt ēkas tehnisko stāvokli. Tas nozīmē, ka nedrīkst bojāt balkonu stiprinājumus, margu stiprinājumus, urbt fasādē u. tml.," atgādina Roze.

"Ir cilvēki, kam netraucē un varbūt tieši patīk balkonu vai lodžiju atvērtā telpa, redzamība uz ārpusi, savukārt citiem tas traucē un gribas norobežoties, radīt vairāk privātu un noslēgtu zonu no svešām acīm. Ir veiksmīgāki un neveiksmīgāki vizuālie risinājumi, kad cilvēki cenšas aizsegt balkonus un lodžijas līdz margām. Ja mājas kopība nav nobalsojusi par vienotu vizuālo tēlu, aizliegusi kādus konkrētus risinājumus, tad jebkurš iedzīvotājs var rīkoties pēc savas gaumes, ievērojot noteikumus par ēkas tehniskā stāvokļa nebojāšanu," tā speciālists.

Viņš turpina: "Attiecībā uz balkonu un lodžiju aizstiklojumiem, pēc jaunajiem būvniecības likuma noteikumiem, katrs pats individuāli nedrīkst aizstiklot savu lodžiju vai balkonu. Ja mājas kopība lemj, tad var pasūtīt projektu kopīgam risinājumam mājas lodžiju aizstiklošanai, ko pēc izstrādes jāsaskaņo Būvvaldē. Tālāk iedzīvotāji var to darīt, izejot no projektā paredzētā risinājuma. Parasti šādos projektos izstrādā trīs variantus, kas paredz vai nu pilnībā aizstiklošanu, vai aizstiklošanu ar bīdāmiem stikliem vai bez aizstiklošanas. Tādā veidā jebkurš iedzīvotājs izvēlas sev pieņemamāko variantu. Tie, kas izvēlās aizstiklot, dara to pēc viena saskaņota projekta un viena vizuālā risinājuma."

Kā informē speciālists, šāda projekta izstrāde maksā, sākot no 2000 eiro.

Citi padomi balkonu un lodžiju saimniekiem

Mainot balkonu vai lodžiju durvis un logus, jāpieturas pie kopējā mājas projekta. Jaunajiem logiem vai durvīm jābūt tieši tādām, kā paredzēts mājas projektā. Nedrīkst mainīt rāmju toņus un stiklojuma dalījuma proporcijas.

Evakuācijas kāpnes, kas savieno stāvus starp balkoniem vai lodžijām, nekādā gadījumā nedrīkst demontēt. Tāpat tās nedrīkst aizsegt, klāt virsū grīdas segumu utt.

Tāpat attiecībā uz kondicionieriem, ko daudzi uzstāda uz lodžijas vai balkona – nekādā gadījumā tos nevar stiprināt pie ēkas sienas, nedrīkst urbt ēkas fasādē un karināt uz ārsienas bez saskaņojuma ar pārējiem kopīpašniekiem. Kondicionieri var novietot margu līmenī uz grīdas, ja tiek atrasts risinājums, kā novadīt kondensātu. Tāpat jāatrod risinājums, lai kondicioniera radītais troksnis netraucē pārējiem kaimiņiem.

Uz balkonu un lodžiju margām nedrīkst neko karināt (puķu podus, kastes). Jo tās izbūvētas, aprēķinot konkrētu slodzi. Turklāt ilgstoša papildus slodze var bojāt stiprinājumus, tie var pat izkrist, nemaz nerunājot par to, ka puķu pods var nokrist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!