Šogad aprit 35 gadi kopš 1986. gadā Līgo svētkos Druvienas pagasta Silmaču estrādē pirmo reizi notika leģendārais Latvijas Nacionālā teātra izrādes "Skroderdienas Silmačos" brīvdabas iestudējums. Toreiz tas piedzīvoja milzīgu atsaucību, priecējot skatītājus ne tikai klātienē, bet arī televīzijas ierakstā.

No 1986. līdz 1991. gadam Latvijas Nacionālais teātris Druvienā nospēlēja 10 izrādes un tās noskatījās vairāk nekā 100 000 skatītāju. Tas tiek uzskatīts par grandiozāko notikumu pēckara Latvijas teātra dzīvē un nacionālās piederības apliecinājums. "Tā nu vairs nav tikai teātra izrāde ar līgošanu, bet tautas sanākšana uz līgošanu kopā ar teātra ļaudīm. Zināmā mērā šī cilvēku pulcēšanās ievada jau gaisā virmojošos Trešās atmodas notikumus, kas uz brīdi vienos simtiem tūkstošu cilvēku valstiskās brīvības atgūšanai," tā par iestudējumu teikts Nacionālā teātra simtgadei veltītajā vietnē "100.teatris.lv".

Druvienā tika rādīts režisora Alfrēda Jaunušana iestudējums. Tajā spēlēja Nacionālā teātra leģendas – Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs, Rolands Zagorskis, Velta Līne, Lidija Freimane, Elza Radziņa, Uldis Dumpis, Lāsma Kugrēna, Valdis Lūriņš, Iveta Brauna, Maiga Sika, Dina Kvelde, Inta Tirole, Uldis Norenbergs, Voldemārs Šoriņš, Jānis Skanis un pārējais tā laika aktieru ansamblis.

Sākotnēji Druvienā, Silmaču estrādē tikušas ierīkotas ap 7000 sēdvietu, bet pirmo izrādi apmeklējuši daudz vairāk cilvēku un lielās skatītāju intereses dēļ jau 1987.gadā tika piebūvētas klāt papildu rindas, komplekss gadu no gada tika papildināts un pilnveidots.

Ne mazāk zīmīgs Atmodas laika notikums Druvienā norisinājās 1989. gadā, kad pēc izrādes uzstājās trimdas latviešu grupa "Čikāgas piecīši".

1986. gada 21. jūnijā Druvienā tika atvērts arī "Skroderdienām Silmačos" veltīts muzejs, kas nes vēsturisko "Silmaču" nosaukumu.

Rūdolfs Blaumanis lugu "Skroderdienas Silmačos" sarakstīja 1901. gadā un pēc pirmā iestudējuma 1902. gadā Rīgas Latviešu biedrības teātrī tā saņēma visai bargu kritiku kā izklaides gabals bez vērtības. Blaumanis sižetu esot aizguvis no Jāņa Poruka, kurš savukārt stāstu bija dzirdējis, ciemodamies pie sava tēva Druvienā.

Kā liecina "100.teatris.lv" publicētā informācija, Nacionālajā teātrī pirmais "Skroderdienu" iestudējums tapa 1921. gadā – tieši pirms 100 gadiem. Kopš tā laika Rūdolfa Blaumaņa luga Nacionālajā teātrī tikusi iestudēja deviņas reizes.

Pēc ilgāka pārtraukuma "Skroderdienas Silmačos" Druvienā atgriezās 2016. gadā kad tika svinēta Jaunušāna brīvdabas iestudējuma 30. gadadiena. Pirms pieciem gadiem skatītājiem bija iespēja originālajā "Silmaču" sētā noskatīties Indras Rogas iestudējumu ar Ditu Lūriņu-Eglienu, Jāni Āmani, Līgu Zeļģi, Uldi Anži un citiem Nacionālā teātra aktieriem.

Ņemot vērā pandēmijas ierobežojumus un iestudējuma vērienu, šajos Jāņos tas uz Nacionālā teātra skatuves klātienē nebūs skatāms. Tomēr iestudējuma ieraksts no Druvienas 2016. gadā ikvienam ir pieejams Nacionālā teātra "e-teātrī" līdz pat 27. jūnijam. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!