Izdevniecība "Pētergailis" dzejnieces Veltas Kaltiņas 90. jubilejas gadā laidusi klajā jaunu krājumu "Kodols".

"Šogad dzejniecei Veltai Kaltiņai svinēsim neticamu un skaistu 90 gadu jubileju. Veltu Kaltiņu un Roaldu Dobrovenski esam raduši uzlūkot kā mūsu literatūras "zelta pāri". Dzejniece ne tikai gadu skaita, bet arī radošā ziņā ir ilgdzīvotāja. Veltas Kaltiņas jaunākā krājuma "Kodols" manuskripts nezinātājam neļauj nojaust autores vecumu - tas ir izteiksmē svaigs un tiešs. Šī dzeja sasaucas ar pagājušā gadsimta 60.- 80. gadu femīnās dzejas tembru, taču "iet pati ar savu vēju", glabājot īpatnu, itin kā zem pavarda pelnu sūbējuma apslēptu ogļu mirdzumu," raksta izdevēji.

"Vārdi Veltas dzejā cieši aptver izjūtas kodolu. To pinums ir grods, neizļurkājoties kaprīzās metaforu mežģīnēs vai nesastingstot intelektuālās konstrukcijās. Jo pinumam jānotur būtiskākais - cilvēka mīlestība pret cilvēku, vēstures nepanesamais vieglums, dabas un tautasdziesmas elpa. Tā ir jauneklīga dzeja ar nodzīvota mūža redzīgumu," tā jauno krājumu vērtē tā redaktors, dzejnieks Māris Salējs..

Jaunās grāmatas pamats un – atkārtojot jau krājuma nosaukumā minēto, kodols, ir pēdējo 10 gadu laikā radītie dzejoļi; tie šajā krājumā piedzīvo savu pirmpublicējumu. Pavisam neliela daļa dzejoļu izvēlēta no agrākajiem Veltas Kaltiņas dzejas krājumiem, ievērojot tuvākās radniecības principu. Viss dzejas kopums, kā min pati dzejniece – "ir mans sveiciens vairāku gadu desmitu laikabiedriem. Klātesošiem, aizgājušiem, nākošiem."

"Jauneklīgs, spirgts svaigums un pieredzētā mūža krāšņums – kopā vienā dzejoļu krājumā, pie tam šādas jubilejas reizē, – kas tāds literatūrā rodams gaužām reti," raksta izdevēji.

Krājumu papildinās Ivo Grunduļa ilustrācijas, Ulža Zemzara zīmējumi un Roalda Dobrovenska foto. Paredzēti arī dzejnieces jubilejas lasījumi 28. jūnijā, tieši Veltas Kaltiņas 90. dzimšanas dienā, kad Ikšķiles kultūras centrā un centrālajā laukumā tiks atklāta Roalda Dobrovenskaun un Andas Krauzes fotoizstāde "Daugava. Dzejnieki" un ar literāriem un muzikāliem sveicieniem godināta jubilāre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!