Jāņos alus, visticamāk, tiks celts uz daudziem svētku galdiem. Bet, kādam šī dzēriena iepakojumam dot priekšroku, lai alus pēc iespējas ilgāk būtu svaigs un garšīgs? Atbildi uz šo jautājumu Latvijas Televīzijas raidījumam "Pārtikas revidents" sniedz alus someljē Andris Rasiņš.

Pastāv daudz un dažādi minējumi, kas tad ir labāks un kvalitatīvāks iepakojums. "Pats galvenais - cilvēkiem jāsaprot, ka alus lielākais ienaidnieks ir gaisma, saules stari, un otrs, tikpat liels, ienaidnieks, ir skābeklis. Skābeklis nedrīkst piekļūt produktam," stāsta Rasiņš.

Ņemot vērā šos ienaidniekus, nepiemērotākais iepakojums ir plastmasa. Lai cik tumša būtu pudele, gaisma pie alus tiek klāt ļoti ātri, tāpēc alum, kas pildīts plastmasas pudelēs, parasti ir īsāks derīguma termiņš nekā tam dzērienam, kas pildīts stikla pudelēs vai skārdenēs.

"Lielākā daļa cilvēku uzskata, ka stikla pudele ir tas īstais un ka tā pilnīgi pasargā no saules, saglabā alus garšu, bet īstenībā nē. Skārda bundža ir daudz labāka," atklāj alus someljē: "Tikai apmēram 85%, lai cik melna pudele būtu, ko esmu redzējis savā dzīvē izstādēs, maksimums 95% saules staru tā aizturēs. Arī korķis nav hermētiski ciet, un skābeklis ar laiku tiks klāt."

Rasiņš stāsta, ka skārda bundžas par 100% spēj pasargāt alu no gaismas un skābekļa iedarbības. Vienlaikus eksperts arī atzīst, ka laika gaitā par skārdeni ir veidojušies vairāki stereotipi. Piemēram, tas, ka šāds iepakojums dzērienam piešķir it kā metālisku garšu: "Tas ir pilnīgs stereotips, tā nav. Tā bundžiņa nedod nekādas garšas nianses. Kāpēc? Alus nemaz nepieskaras metālam, jo bundžas iekšpusē ir speciāla polimēra virsma, kas neļauj alum pieskarties tai skārdenei."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!