Foto: Marius Jovaiša
Joninės jeb Svētā Jāņa vakars ir tradicionāli vasaras svētki, ko Lietuvā svin gada īsākajā naktī – no 23. uz 24. jūniju. Lai gan šiem vasaras svētkiem ir līdzinieki pie mums, Latvijā, kā arī Skandināvijā, Igaunijā un Polijā, lietuviešu aktivitāšu klāsts Svētā Jāņa vakarā mēdz aizraut pat tos, kas ar šiem svētkiem jau ir pazīstami. Papildu ierastajām pagānu svinēšanas tradīcijām šogad Lietuva piedāvā arī jaunas vasaras atrakcijas, kas sagaida vietējos iedzīvotājus un viesus.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar ''Lithuania Travel'' izveidoto sarakstu, kurā atrodami seši neparasti veidi, kā izbaudīt Lietuvas vasaras vakaru mirklīgo skaistumu.

Piedzīvojumi lāpu gaismā

Lietuvas folkloras tēlu apskate un iepazīšana, dodoties naktī lāpu apgaismotā ceļojumā pa Šventas mitoloģisko maršrutu, ir lielisks veids, kā klātienē izbaudīt slavenās un baisās lietuviešu pasakas. Šeit Maumas – vietējā bubuļa versija –, trušu dievs, Ežeriņa ezera gars un vēl daudzi citi kokgriezumi pavada apmeklētājus, kamēr viņi iepazīst melnās mežu dzīles Sirvetas reģionālā parkā, kas atrodas pašos valsts austrumos.

Nakts muzejā

Vienīgais muzejs Lietuvā, kas darbojas naktī, – Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs – atrodas Molētu pilsētā – tālu no valsts lielāko pilsētu spožajām gaismām. Muzejs 60–90 minūtes pēc saulrieta aicina apmeklētājus ielūkoties šaurajā teleskopa lēcā un vērot vēl neatklātās zvaigžņu, planētu un galaktiku pasaules.

Astronoms pēc pieprasījuma

Tiem, kas vēlas izbaudīt nakts apskates objektus, ērti iekārtojoties kempingā vai kādā citā vietā, Lietuva saviem viesiem piedāvā iespēju iepazīt naksnīgās debesis, neapmeklējot observatoriju. Līdzīgi kā pasūtot picu, astronoms pēc pieprasījuma ierodas, kad izsaukts, un iepazīstina ar zvaigžņotās nakts debesu noslēpumiem, kas ietērpti saistošos debesu ķermeņu aprakstos un papildināti ar satriecošiem stāstiem un mītiem.

Runājošie soliņi

Naktī Lietuvas vēsturiskās galvaspilsētas, Traķu, ielas piepildās ar senām sarunām. Šodien, pateicoties modernajām tehnoloģijām, to var dzirdēt ikviens, un viss, kas tev ir vajadzīgs, ir viedtālrunis. Runājošajā vēstures maršrutā ir iekļautas septiņas Traķu vēsturiskās vietas un objekti, kas papildināti ar ierakstītiem audio stāstiem. Maršruta objekti ir atzīmēti ar informatīviem stendiem, kas uzstādīti blakus soliņiem. Pēc QR koda noskanēšanas ceļotāji dzird stāstu par konkrēto objektu un vietu, piemēram, par Traķu salas pili – vienīgo pili Austrumeiropā, kas uzcelta uz salas, par Traķu vecpilsētas arhitektūras mozaīku un citiem vietējiem apskates objektiem, kas pilnā krāšņumā atklājas pēc saules rieta.

Nogrimusī zemūdens karaliene

Lietuvā ar caurspīdīgajiem kajakiem iespējams baudīt unikālu skatu pieredzi, jo caurspīdīgā virsma un specializētā apgaismojuma sistēma nodrošina logu uz zemūdens pasauli. Lai brauciens būtu vēl neaizmirstamāks, gids to papildina ar mitoloģiskiem stāstiem – senām leģendām par Plateļu ezeru, nostāstiem par 16. gadsimtā nogrimušo tiltu un citus aizraujošus stāstus. Turklāt ekskursijas dalībniekiem ir iespēja apskatīt Polijas-Lietuvas kopvalsts "dumpīgās karalienes" Bonas skulptūru, kas apglabāta 12 metru dziļumā zem ūdens.

Ceļš cauri tumšajiem ūdeņiem

Šeit apmeklētājus sagaida nakts ekskursija gida pavadībā pa valsts ostas pilsētu Klaipēdu ar rokām darinātām ciedra koka kanoe laivām. Šis divu stundu garais vēlā vakara piedzīvojums sniedz iespēju apbrīnot lāpu gaismā izgaismoto ēku un krastmalas skaistumu klusajā Danes upes gaisotnē. Kamēr dalībnieki airē savus ūdens kuģus, gidi viņus iepazīstina ar Mēmeles krasta artilērijas bateriju, kā arī Klaipēdas vecpilsētu, kas ir slavena ar savu prūšu arhitektūru.

Visas minētās ekskursijas un aktivitātes pieejamas angļu un krievu valodās.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!