Foto: F64
Vasaras svelme ir piemērotākais laiks, kad doties atpūtā pie jūras, kur izkustēties, izvēdināt prātu un atveldzēties. Lieliska vieta, kur iespējams apvienot gan pludmales priekus, gan doties garākā pastaigā, ir dabas parks ''Bernāti'' Kurzemes pusē.

Dabas parks ''Bernāti'' atrodas Baltijas jūras piekrastē starp Bernātiem un Jūrmalciemu. Parks ir Eiropā aizsargājama ''Natura 2000'' dabas teritorija, un tā vērtība slēpjas tur atrodamajās smilšu kāpās, Baltijas jūras piekrastes ainavās un mazajos zvejniekciemos. Kāpās arī atrodamas vairākas aizsargājamo augu sugas, piemēram, jūrmalas dedestiņa, Gmelina alise, Lēzeļa vīrcele u. c., vēstīts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā.

Dabas parkā uzstādītas koktēlnieka Alvja Vitrupa darinātās skulptūras, kas veidotas pēc teikas ''Kā Dienvidkurzemes tautastērpā radušās krāsas'' motīviem. Savukārt augstas kāpas virsotnē atrodas piemiņas akmens Latvijas Republikas pirmajam Valsts prezidentam Jānim Čakstem, kurš 1924. gada 27. septembrī šeit teica zīmīgos vārdus: ''Te jābūt kūrortam!'' un nolika Bernātu kūrorta pamatakmeni, stāstīts Nīcas tūrisma informācijas centra mājaslapā.

Parkā pieejamas piknika un atpūtas vietas, skatu tornis laivas formā, kā arī izveidota dabas taka ''Bernāti'', kas ir 1,5 kilometrus gara, ļauj iepazīt un arī ved uz Latvijas augstākās kāpas – Pūsēnu kāpas (37 metri) – virsotni, kuras sasniegšanai ierīkotas gan kāpnes, gan iestaigāta taka. Kāpas iespaidīgo izmēru dēļ vietējie to dēvē par kalnu, skaidrots Kurzemes plānošanas reģiona mājaslapā.

Pati kāpa izveidojās laika posmā no 1785. līdz 1835. gadam, kad zem smiltīm apraktas ap 80 mājām, tai skaitā "Pūsēnu" mājas, kur dzīvoja mežsarga ģimene. Kā jau iespējams noprast, kāpa arī nosaukta apputināto māju vārdā. Septiņdesmitajos gados daļu Pūsēnu kalna noraka un smiltis izmantoja silikātķieģeļu ražošanai, bet darbi pārtraukti ap 1980. gadu, kad ražošanai piemērotie smilšu krājumi izsīka. Šobrīd kāpai piešķirts dabas pieminekļa statuss. Turpinājumā neliels virtuālais ieskats dabas parkā ''Bernāti''.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!