Foto: Jeffrey Herschel

Eiropas Futbola federāciju apvienība (UEFA) aizliegusi izgaismot Minehenes stadionu varavīksnes krāsās, kas bija paredzēts kā protests pret Ungārijā pieņemtiem lēmumiem, kas aizliegs veicināt homoseksualitāti nepilngadīgo personu vidū.

Likumprojekts aizliegs lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) grupu izglītības programmas un publicitāti. Kritiķi uzskata, ka šis likumprojekts pamatīgi ierobežos vārda brīvību un bērnu tiesības.

Protestējot pret Ungārijas parlamenta rīcību, Minhenes pašvaldība trešdien pirms Eiropas čempionāta finālturnīra spēles starp Vāciju un Ungāriju plānoja izgaismot spēles mājvietu varavīksnes krāsā. UEFA kā "Euro 2020" rīkotāja to aizliedza, jo UEFA ievēro politisko neitralitāti.

"Rasisms, homofobija, seksisms un jebkādas citas diskriminācijas formas nedrīkst būt mūsu sabiedrībā – un tās ir vienas no lielākajām problēmām mūsu sporta veidā. Tomēr UEFA statūti nosaka, ta tā ir politiski un reliģiski neitrāla organizācija. Ņemot vērā šī specifiskā lūguma politisko kontekstu, jo tā ir ziņa Ungārijas parlamentam par pieņemtmo lēmumu, UEFA ir jānoraida šis lūgums," skaidro UEFA.

UEFA rosinājusi Minheni izgaismot stadionu varavīksnes krāsā praida laikā 28. jūnijā vai 3.-9.jūlijā, kad pilsētā būs praida nedēļa.

Vācijas un Ungārijas izlasēm savstarpējā spēle, kas būs noslēdzošā F grupa, būs svarīga cīņā par iekļūšanu astotdaļfinālā. Vācija pirmajā spēlē "nāves grupā" zaudēja Francijai, bet pēc tam negaidīti pārliecinoši apspēlēja Portugāli. Savukārt Ungārija pirmajā spēlē zaudēja Portugālei, bet tad negaidīti cīnījās neizšķirti ar Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!