Foto: Shutterstock
Akne ne tikai sagādā nepatīkamas sajūtas, ādu nereti iezīmējot ar rētām, bet kaitē arī emocionālajai veselībai, radot cilvēkā kompleksus un nedrošību par savu izskatu. Lai arī aknes ārstēšanai nepieciešami medikamenti, arī dzīvesveida maiņa var būt lielisks atspēriena punkts, kā ādas slimību uzvarēt pēc iespējas ātrāk.

Akne ir ādas slimība, kas visbiežāk izpaužas ar izsitumiem uz sejas, krūtīm, pleciem un muguras. Bieži aknes veidošanos stimulē hormonālās izmaiņas organismā, kas īpaši aktivizējas pusaudžu vecumā, un visbiežāk akne pēc pubertātes perioda cilvēku vairs nenomoka, tomēr dažkārt tā spītīgi neatkāpjas arī cilvēkiem, kuri sasnieguši jau nobriedušu vecumu, bet citkārt ar slimību jāsadzīvo pat visa mūža garumā, norāda portālā "Health Line".

Pret akni ar sabalansētu uzturu

Pareizs un sabalansēts uzturs ir viens no veselīgas un skaistas ādas stūrakmeņiem. Dažu pārtikas produktu iekļaušana ēdienreizēs mūsu asinīs paaugstina cukura līmeni, kas savukārt izraisa hormona insulīna veidošanos organismā, kas palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs un nogādāt to līdz visām šūnām. Taču, nesabalansēta uztura gadījumā, piemēram, ēdot baltmaizi, makaronus, baltos rīsus un saldinātus dzērienus, insulīns organismā var izdalīties pārāk daudz, kas noved pie paaugstināta sirds un asinsvadu slimību riska. Šī iemesla dēļ uzturā ieteicams lietot produktus ar zemu glikēmisko indeksu.

Produkti, kuru sastāvā atrodams cinks, A, C un E vitamīns, omega-3 taukskābes, kā arī antioksidanti, mazinās iekaisuma rašanās risku, un tieši iekaisuma veidošanās visbiežāk ir galvenais aknes cēlonis.

Cinks ir mikroelements, kas spēcina imūnsistēmu, normalizē vielmaiņu, piedalās olbaltumvielu sintēzē un šūnu augšanas procesā. Pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kuru organismā ir zems cinka līmenis, piedzīvoja daudz smagākas un grūtāk ārstējamas aknes izpausmes, nekā cilvēki, kuriem cinka līmenis organismā bija optimāls. Lai mazinātu aknes attīstības risku, cilvēkiem, kuriem cinka līmeni organismā nepieciešams palielināt, dienā ieteicams uzņemt 15 miligramus cinka. Mikroelementu iespējams uzņemt, uzturā lietojot tādus produktus, kā ķirbju sēklas, Indijas riekstus, liellopa vai tītara gaļu, kvinoju, lēcas un jūras veltes, piemēram, austeres un krabjus.

Regulāra augļu un dārzeņu ēdienkartē arī ir efektīvs veids, kā mazināt pūtīšu veidošanos, jo tie satur C vitamīnu, kas aizsargā šūnas un palīdz ādai atjaunot jau bojātās šūnas, turklāt stiprina arī kaulus un skrimšļus. Lieliski C vitamīna avoti ir citrusaugļi, zemenes, upenes, brokoļi, Briseles kāposti, paprika un kivi.

Savukārt omega-3 taukskābju trūkums organismā var izraisīt raupju, zvīņainu ādu, kā arī izsitumus, kuri rada nepatīkamu niezi. Zivis, it īpaši treknās zivis, kā lasis, skumbrija, tunzivs, siļķe, sardīne un citas jūtas veltes ir lieliski omega-3 taukskābju avoti. Ja neesi zivju cienītāja, ēdienkartē vairāk iekļauj riekstus, linsēklas, čia sēklas vai valriekstus. Optimāls omega-3 taukskābju līmenis organismā samazina sirds un asinsvadu slimību risku, uzlabo ādas vispārējo stāvokli, kā arī mēreni pazemina asinsspiedienu.

Iekaisumu mazinošas īpašības piemīt arī zaļajai tējai, kas satur spēcīgus antioksidantus. Lai noskaidrotu zaļās tējas iedarbību uz ādas saslimšanu, pētījumā piedalījās 80 cilvēki ar vidēji smagiem vai smagiem aknes gadījumiem. Pēc četru nedēļu regulāras zaļās tējas lietošanas uzturā, pūtīšu radītie bojājumi ievērojami samazinājās.

Arī A un E vitamīna trūkums organismā var pastiprināt aknes uzliesmojumus. Šie vitamīni stimulē cilvēka imūnsistēmu, aizsargā organismu no slimībām un infekcijām, kā arī lieliski palīdz veselīgas ādas uzturēšanā. A vitamīna avoti ir siers, jau iepriekš pieminētās treknās zivis, piens, jogurts, kā arī aknu produkti, piemēram, aknu pastēte. Savukārt E vitamīnu iespējams uzņemt, pārtikā lietojot augu eļļas (saulespuķu eļļu, sojas eļļu, kukurūzas eļļu un arī olīveļļu), riekstus, sēklas, olas un saldos kartupeļus.

Koriģējot savu ēdienkarti un tai pievienojot jaunus vai iepriekš reti patērētus produktus, noteikti pārliecinies, ka tavs ķermenis pret šiem produktiem ir panesīgs un tie neizraisa alerģiskas reakcijas. Dažkārt konkrētu produktu iedarbību uz ādu ir iespējams novērot paša spēkiem, taču vispareizāk pirms eksperimenta sākšanas ir konsultēties ar savu ārstējošo ārstu.

Nelāgie ieradumi un ādas kopšana

Veselīga uztura ievērošana ir lielisks veids, kā uzsākt veselīgu dzīvesveidu, palīdzot atjaunot ne tikai sejas ādu, bet kopējo ķermeņa pašsajūtu. Taču nereti ar to vien nepietiek, un ir nepieciešams mainīt arī citus dzīves sliktos ieradumus, piemēram, atteikties no cigarešu smēķēšanas, kas ne tikai veicina ādas slimību veidošanos, bet var izraisīt arī plaušu vēzi un sirds slimību attīstību. Tāpat pie pūtīšu veidošanās var būt vainīgs alkohola patēriņš, nepietiekams miegs un stress.

Noteikti ņem vērā, ka aknes ārstēšanā svarīga ir arī pareiza sejas ādas kopšana. Dodies uz vizīti pie dermatologa, kurš tavai ādai nozīmēs vispiemērotāko ārstēšanas metodi un izmantojamos produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!