Foto: DELFI

Latvijā digitālie Covid-19 sertifikāti jau vairākas nedēļas tiek aktīvi izmantoti, piemēram, apmeklējot pasākumus vai ieturot maltīti kafejnīcu iekštelpās. Savukārt no šodienas, 1. jūlija, Covid digitālie sertifikāti ir pieejami un izmantojami arī citviet Eiropas Savienībā (ES) ar mērķi atvieglot iedzīvotāju brīvu un drošu pārvietošanos Covid-19 pandēmijas laikā.

ES digitālais Covid sertifikāts ir digitāls pierādījums jeb apliecinājums tam, ka persona ir: vakcinējusies pret Covid-19, saņēmusi negatīvu testa rezultātu vai atveseļojusies no Covid-19.

Par sertifikāta izsniegšanu atbild dalībvalstu iestādes. Tas nozīmē, ka Latvijā līdzšinējā Covid sertifikātu iegūšanas kārtība nemainās un ikviens savu var apskatīt, izdrukāt vai saglabāt viedtālrunī vietnē covid19sertifikats.lv.

Kā Covid sertifikāts atvieglos ceļošanu

ES digitālais Covid sertifikāts tiks pieņemts visās ES dalībvalstīs. Tas palīdzēs koordinētā veidā pakāpeniski atcelt pašlaik spēkā esošos ierobežojumus.

ES digitālā Covid sertifikāta turētājam ceļojot principā ir jātiek atbrīvotam no brīvas pārvietošanās ierobežojumiem: dalībvalstīm jāatturas no papildu ceļošanas ierobežojumu noteikšanas ES digitālā Covid sertifikāta turētājiem, ja vien šādi ierobežojumi nav nepieciešami un samērīgi sabiedrības veselības aizsardzībai. Tas nozīmē, ka, ceļojot uz atsevišķām valstīm, nebūs nepieciešams ievērot pašizolāciju, veikt papildu Covid-19 testu u. tml.

Ja ierobežojumi ir nepieciešami (piemēram, jaunu, bažas izraisošu vīrusa variantu dēļ), attiecīgajai dalībvalstij ir pienākums par šādu lēmumu paziņot Eiropas Komisijai un visām pārējām dalībvalstīm un to pamatot.

Te jānorāda, ka Covid sertifikāts ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs neatbrīvo no valstī noteiktajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem, piemēram, fiziskās distancēšanās, sejas aizsargmasku valkāšanas vai citiem.

Tāpat ES digitālais Covid sertifikāts Latvijā neatceļ valstī noteiktos ieceļošanas nosacījumus attiecībā uz negatīva Covid-19 testa uzrādīšanu, pašizolāciju nevakcinētām personām u .c. nosacījumiem. Atbilstoši šobrīd spēkā esošajam normatīvajam regulējumam, izņēmums ir iedzīvotāji ar pārslimošanas sertifikātiem, kuri, iebraucot Latvijā, var neuzrādīt un neveikt laboratorisko testu Covid-19 noteikšanai.

Kāda nozīme ir vakcīnas veidam

Attiecībā uz brīvas pārvietošanās ierobežojumu atcelšanu dalībvalstīm jāatzīst to vakcīnu vakcinācijas sertifikāti, kuras saņēmušas ES tirdzniecības atļauju. Dalībvalstis var izlemt to attiecināt arī uz tiem ES ceļotājiem, kuri vakcinēti ar kādu citu vakcīnu.

Sertifikāts tiek izsniegts jebkuram, kurš ir saņēmis pirmo ES tirdzniecībā atļautās vakcīnas devu. Taču dalībvalstis pašas izlemj, vai akceptēt vakcinācijas sertifikātu pēc vienas devas saņemšanas vai pēc vakcinācijas pilnā cikla pabeigšanas, un šis lēmums attiecas gan uz konkrētās valsts iedzīvotājiem, gan ieceļotājiem.

Tas nozīmē, ka, ja Latvijas iedzīvotāji Covid sertifikātu var izmantot jau pēc pirmās vakcīnas devas, arī ārvalstu iedzīvotāji Latvijā varēs ieceļot pēc pirmās vakcīnas saņemšanas. Protams, lai sertifikāts būtu derīgs, jāņem vērā valstī noteiktā kārtība – cik dienas pēc pirmās vai otrās vakcīnas tiek uzskatīts, ka cilvēkam ir attīstījusies imūnā reakcija.

Kādi dati ir iekļauti sertifikātā

ES digitālajā Covid sertifikātā ir norādīta nepieciešamā pamatinformācija (vārds, uzvārds, dzimšanas datums, sertifikāta izdošanas datums), attiecīgā informācija par vakcīnu, testu vai atveseļošanos un unikālais identifikators. Šie dati paliek sertifikātā, un tos nesaglabā un nepatur, kad citā dalībvalstī sertifikāts tiek verificēts.

Sertifikātā būs norādīta tikai ierobežota informācija, kas ir nepieciešama. Valstis, kuras ceļotājs apmeklējis, šo informāciju nevar saglabāt. Verifikācijas nolūkā pārbauda tikai sertifikāta derīgumu un autentiskumu, proti, kas to ir izdevis un parakstījis. Visi veselības dati paliek to dalībvalstu ziņā, kuras ES digitālo Covid sertifikātu ir izdevušas.

Kuras ES valstis ir pievienojušās vārtejai

Lai arī visas ES dalībvalstis ir gatavas pieslēgties ES digitālā Covid sertifikāta vārtejai, vēl šobrīd ne visas no tām ir pieslēgšas un izsniedz un/vai verificē vismaz vienu Covid sertifikātu (vakcināciju, atveseļošanos, negatīvu testu). Valstis, kurās Covid sertifikātu var izmantot, ir Austrija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Spānija.

Jānorāda, ka ES digitālais Covid sertifikāts arī darbojas dažās ārpussavienības valstīs, tostarp Lihtenšteinā, Islandē un Norvēģijā. (Informācija par dalībvalstīm, kuras pievienojas vārtejai, tiek aktualizēta un publicēta Eiropas Komisijas tīmekļvietnē.)

Te vēlreiz jāuzsver, ka, lai arī ES digitālais sertifikāts ir derīgs visās Eiropas Savienības valstīs, katrā valstī ir savi tā lietošanas nosacījumi. Tāpēc, pirms ceļo uz kādu no valstīm, noskaidro, pie kādiem nosacījumiem konkrētajā valstī tavs Covid sertifikāts būs derīgs un kādi citi papildu epidemioloģiskās drošības pasākumi būs vai nebūs jāievēro.

Par ieceļošanu Latvijā vairāk uzzini šeit, bet šajā vietnē vari sekot līdzi valstīm, kurās atklāts bažas raisošs vīrusa variants.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, ceļot, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!