Foto: Shutterstock

Olbaltumvielas veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas un ir vienas no pamata uzturvielām. Ja ēdienkarte ir gana daudzveidīga, lielākoties problēmu ar olbaltumu apgādi nav. Tomēr vienmēr ir kādi izņēmumi. Saslimšanas, specifiskas diētas vai pat šķietami nelielas korekcijas ikdienas ēdienkartē var veicināt olbaltumvielu trūkumu, kas izpaužas dažādu simptomu veidā.

Ķermenis būs pateicīgs


Kā portālam "Health.com" atzīst uztura speciāliste Leslija Bonči, lielāks risks piedzīvot olbaltumvielu trūkumu ir tiem, kuri no ēdienkartes ir pilnībā vai gandrīz izslēguši gaļu, zivis, piena produktus, pākšaugus. Viņa uzsver, ka veģetāriešiem, kuri ēd piena produktus vai pat tikai olas, nav problēmu sasniegt rekomendējamo dienas devu. Kāda tā ir? Nepieciešamais olbaltumvielu patēriņš ir individuāls, atkarīgs no vairākiem faktoriem: vecuma, dzimuma, dzīvesveida un fizisko aktivitāšu intensitātes. Ierasts, ka pieaugušam vidusmēra cilvēkam vidēji rēķina vienu gramu olbaltumvielu uz kilogramu svara. Tiesa, tas neattiecas uz bērniem un pusaudžiem, kam vēl tikai veidojas skelets un muskulatūra, un cienījama vecuma senioriem – novecojot nereti samazinās svars, tādēļ jāuzņem vairāk olbaltumvielu – tie varētu būt pat 1,2 grami uz kilogramu svara, lai nenotiktu muskuļu sabrukšanas procesi.

Kā norāda Bonči, pie produktu izvēles jāpiedomā arī tiem, kuru uzturs lielā mērā balstīts uz augu valsts pārtiku. "Tirgū ir pieejami ļoti dažādi augu pārtikas produkti, taču attiecībā uz olbaltumvielu sastāvu tie visi nav vienādi," skaidro Bonči. Piemēram, piens. Vienā glāzē govs piena ar 1% tauku saturu ir apmēram 8,5 grami olbaltumvielu, savukārt tasē mandeļu piena ir tikai viens grams.

"Ķermenis būs pateicīgs, ja olbaltumvielas saņems ik pēc četrām līdz piecām stundām," saka Bonči. Turpinājumā pazīmes, kas liecina par olbaltumvielu trūkumu.

Stresa lūzumi un trausli nagi


Lai kauli būtu veseli, tiem nepieciešams gan kalcijs – ieteicamā diennakts deva uzturā sievietēm ir 1,2 grami, kungiem – 800 miligrami – viens grams, gan olbaltumvielas. Nesaņemot tos tādā daudzumā, lai pilnībā nodrošinātu orgānu un smadzeņu normālu funkcionēšanu, organisms sāks izmantot rezerves no skeleta muskuļu audiem. Bez spēcīgu skeleta muskuļu audu atbalsta kauli ir vairāk pakļauti traumām, piemēram, tā saucamajiem stresa lūzumiem.

Tā kā olbaltumvielas ir būtiska matu un naglu sastāvdaļa, ja šīs uzturvielas hroniski pietrūkst, nagi un mati laika gaitā var kļūt trauslāki, norāda Bonči. Mati var zaudēt spīdumu un kuplumu, sākt pastiprināti izkrist. Tas tādēļ, ka matu augšana palēninās, lai organisms spētu saglabāt olbaltumvielu krājumus.

Mazāk enerģijas un muskuļu masas


Ja cilvēks neuzņem pietiekami daudz olbaltumvielu, tas var negatīvi atsaukties uz muskulatūru, jo tieši no no muskuļiem organisms ņems trūkstošo. Pazīme – muskuļi var kļūt vājāki, zaudēt tonusu.

Par olbaltumvielu trūkumu var liecināt arī enerģijas trūkums, hroniska noguruma sajūta. Raugi, olbaltumvielas ir hemoglobīna sastāvdaļa, kas atrodas sarkanajās asins šūnās un transportē skābekli visā ķermenī. Pārāk zems skābekļa līmenis var izraisīt vājumu vai elpas trūkumu.

Visbeidzot, olbaltumvielas ir viens no antivielu pamatelementiem, ko ražo ķermeņa imūnsistēma, lai palīdzētu cīnīties pret baktērijām un vīrusiem. Ja bieži saaukstējies vai "saķer" dažādas infekcijas, ir vērts padomāt, vai ēdienkartē tiešām ir gana olbaltumvielu, kaut gan to trūkums, protams, nav vienīgais iespējamais biežas slimošanas iemesls. Tomēr pārskatīt ēdienkarti par ļaunu nenāks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!