Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Mercedes" F-1 komandas pilots Lūiss Hamiltons svētdien izcīnīja uzvaru Lielbritānijas "Grand Prix".

Sacīksti no "pole position" uzsāka Hamiltona galvenais konkurents un pašreizējais Pilotu čempionāta kopvērtējuma līderis Makss Verstapens no "Red Bull" komandas.

Hamiltons bija mazliet labāks startā un, dodoties cauri trases pirmajiem līkumiem, cīnījās par pirmo vietu. Šī kauja savu kulmināciju piedzīvoja "Copse" pagriezienā, kad Hamiltons, kurš tobrīd atradās līkuma iekšmalā, ar priekšējo kreiso riepu aizķēra Verstapena formulas aizmugurējo labo riepu. Šis ir viens no ātrākajiem līkumiem visā Silverstounas trasē un pēc kontakta nīderlandietis zaudēja kontroli pār savu formulu, un lielā ātrumā sāniski ietriecās drošības barjerās. Verstapens pats saviem spēkiem spēja izkāpt no formulas un šķietami nebija guvis nopietnus savainojumus. Nīderlandieti drošības apsvērumu dēļ gan nogādāja slimnīcā, lai veiktu papildu pārbaudes. Viņa vadītais bolīds sadursmes rezultātā bija pilnībā sadragāts.

Pēc nopietnās avārijas trasē tika parādīti sarkanie karogi, kas nozīmē sacīkstes apturēšanu uz nenoteiktu laiku. Hamiltona-Verstapena kontakta rezultātā par līderi bija kļuvis "Ferrari" pilots Šarls Leklērs.

Hamiltons par izraisīto avāriju saņēma desmit sekunžu sodu, taču varēja turpināt sacīksti un viņa formulai nebija nopietnu bojājumu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Atsākoties sacīkstei, Leklērs saglabāja pirmo vietu un neļāva pietuvoties aizmugurē esošajam Hamiltonam līdz tādai distancei, kāda varētu ļaut domāt par apdzīšanas manevru.

Nespējot tikt tuvāk Leklēram, Hamiltons pitstopā devās 27. aplī. Viņam bija gan jānomaina riepu komplekts, gan jāizcieš iepriekš piespriestais desmit sekunžu sods.

Leklērs boksu apmeklējumu veica divus apļus vēlāk un atgriezās trasē kā sacīkstes līderis. Tobrīd viss bija atkarīgs no tā, vai Hamiltons spēs sadeldēt deficītu, kas radās soda dēļ. Septiņkārtējais pasaules čempions visai viegli tika garām Lando Norisam no "McLaren" komandas. Savukārt pēc tam viņam nācās ķert savu komandas biedru Valteri Botasu. 40. aplī "Mercedes" komandas bosi lika Botasam atdot pozīciju Hamiltonam, lai brits nezaudētu laiku pret Leklēru.

Turpmākos apļus Hamiltons veica par aptuveni sekundi ātrāk nekā "Ferrari" pilots un kļuva skaidrs, ka sacīkstes uzvarētāja gods tiks noskaidrots pašā gonkas izskaņā. Hamiltons apdzina Leklēru 50. aplī, kad tā paša "Copse" līkuma izejā "Ferrari" pilots izbrauca ārpus trases, ļaujot britam iegūt līderpozīciju, kuru viņš neatdeva atlikušajos divos apļos.

Leklēram nācās samierināties ar otro vietu, kas ir viņa labākais rezultāts šosezon. Botass palika trešais. Ceturtā un piektā vieta tika abiem "McLaren" pilotiem - attiecīgi Lando Norisam un Danielam Rikjardo.

Lekēra komandas biedrs Karloss Saincs izcīnīja sesto vietu, bet septītā tika Sainca tautietim Fernando Alonso. Lenss Strols no "Aston Martin" ierindojās astotajā vietā, Estebans Okons ("Alpine") palika devītais, bet desmitnieku noslēdza "Alpha Tauri" komandas pilots Juki Cunoda.

Hamiltona uzvara nozīmē, ka viņš samazinājis Verstapena pārsvaru Pilotu čempionāta kopvērtējumā līdz nieka astoņiem punktiem. 1. augustā notiks nākamā šis sezonas sacīkste - šoreiz Ungārijas "Hungaroring" trasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!