Foto: Privātais ahīvs

Neapšaubāmi vēsturiskais, pamestais un nedaudz spocīgais vienmēr vilina ar savu šarmu un noslēpumainību, un diemžēl vai par laimi Latvijā iespējams atrast gana daudz zudušo godību. Šajā rakstā arhitektūras pieminekļu mednieks Artūrs Tiziks dalās ar Top 5 interesantākajām un skaistākajām pamestajām Latvijas baznīcām.

''Šī gada sākumā nejaušības pēc sāku interesēties par pamestām ēkām Latvijā. Atrast šos objektus nav vienkārši, bet tas noteikti ir iespējams. Pēc pirmās tūres pa Vidzemi āķis bija lūpā, un kopš tā laika brīvdienas tiek pavadītas, medījot grauztus un izbijušus vietējos, kā arī valsts nozīmes arhitektūras pieminekļus. Šis tops viennozīmīgi ir subjektīvs un balstīts uz manām izjūtām.

Redaktora piezīme – arī turpmāk padalīsimies ar Artūra izveidotajiem pamesto ēku topiem, kuros piedāvāsim ieskatīties ne mazāk iespaidīgās vietās ar krāsainām pagātnēm. Un atgādinām – ja vēlies apmeklēt kādu no rakstā pieminētajām vietām, izturies pret to ar cieņu un atstāj neskartu!

Galgauskas Svētā Jāņa kristītāja baznīca


Foto: Privātais arhīvs
Galgauskas baznīca man līdz šim atstājusi vislielāko iespaidu tās izskata un stāsta dēļ. Šajā Latvijas galā baznīcas ir īpašas un atšķiras viena no otras, bet tādu kā Galgauskas baznīca vēl nebiju redzējis. Tas, ka tā atrodas nomaļā vietā, ka tā ir dzeltena un nedaudz aizaugusi, ka tās papluinītais interjers man izskatās kā kaut kas, ko mūsdienu dizaineri varētu censties speciāli izveidot, ka tās iekšienē atrodamas ikonas un naudas kaudzīte ziedojumiem, – tas viss radīja sajūtu, kādu līdz šim nebiju guvis.

Šī krāšņā ēka celta 19. gadsimta vidū un bijusi ar iespaidīgu interjeru. Savu darbību pārtrauca 20. gadsimta astoņdesmitajos gados, kad diemžēl arī tikusi izlaupīta. Baznīca pieder privātpersonai, bet vietējie attīrījuši apkārtni un par ziedojumiem nostiprinājuši jumtu, lai saglabātu šo skaistumu, cik vien ilgi iespējams.

Ežu (Māļu) pareizticīgo baznīca


Foto: Privātais arhīvs
Vietējie, lūdzu, neapvainojieties, bet jāsaka, kā ir – šī baznīca atrodas nekurienē. Bet tas noteikti ir viens no iemesliem, kāpēc man tā tik ļoti patika, kā arī tas, kāpēc tā tik labi saglabājusies. Līdzīga stila arhitektūra kā Tolkas baznīcai, Ežu dievnams izceļas ar saviem torņiem, labo stāvokli un artefaktiem, kas atrodami baznīcas iekšā. Ēka celta 1872. gadā, bet padomju laikā izmantota kā taras pieņemšanas punkts.

Paldies jāsaka vietējiem, kuri pēc savas iniciatīvas nav ļāvuši šai skaistajai ēkai aiziet postā. Ja apmeklēsiet Ežu baznīcu, noteikti paņemiet līdzi kādu kapeiciņu, ko noziedot remontdarbiem.

Strūžānu evaņģēliski luteriskā baznīca


Foto: Privātais arhīvs
Strūžānu baznīca ir diezgan labi saglabājusies, kas droši vien ir tās atrašanās vietas nopelns. ''Waze'' mūs pieveda pie neliela sānu ceļa, kas šķita ar auto neizbraucams, tāpēc tālāk devāmies kājām. Pagājām garām trīsstāvīgam daudzdzīvokļu namam, devāmies tālāk pa aizvien dubļaino ceļu, un sajūtas bija kā nekurienē. Līdz beidzot ''Google Maps'' mums lika paskatīties pa labi, kur caur brikšņiem ieraudzījām šo jauko ēku.

Šajā koka, mūra un skārda namiņā ir kaut kas ļoti romantisks un arī netipisks Latvijai. Baznīca ir ļoti labi saglabājusies gan no ārpuses, gan iekšpusē. Baznīca celta 1873. gadā, bet darbību pārtrauca 1984. gadā lielo nodevu un vairākkārtēju ēkas postījumu dēļ. Protams, šobrīd viss vērtīgais ir iznests, tomēr patīkami, ka nav jūtamas nekādas vandālisma sekas. Atrodoties Strūžānu baznīcā, bija sajūta, ka esam atceļojuši ne tikai uz citu laiku, bet arī vietu.

Tolkas pareizticīgo baznīca


Foto: Privātais arhīvs
No Tolkas baznīcas pāri palicis vien karkass, bet tas nekādā veidā nemazina šīs ēkas skaistumu. Šim reģionam raksturīgie sarkanie ķieģeļi un laukakmens dara šo baznīcu par iespaidīgu apskates objektu.

Baznīcas būve tika pabeigta 1878. gadā, un tā darbojās līdz tika sabombardēta 1944. gadā. Postījumi bija pietiekoši lieli, lai šo nomaļo dievnamu neatjaunotu un atstātu tādiem kā es par prieku.

Tolkas burvība slēpjas interesantajās karkasa formās, lokācijā un kokos, krūmos, kuri aug no baznīcas sienām un jumta.

Veckalsnavas baznīcas drupas


Foto: Privātais arhīvs
Lai gan šī ir vismazāk saglabājusies ēka šajā topā, tomēr tā atstāja spēcīgu iespaidu un acij ir ļoti tīkama. Ne reizi vien esam braukuši pa šoseju no Pļaviņām uz Madonu, bet ne reizi nebijām pamanījuši, ka pāris simts metru no ceļa pa labi atrodas šīs skaistās drupas.

Baznīcas vecums diemžēl nav nosakāms, šobrīd redzamā akmens konstrukcija tika pabeigta 1835. gadā, bet 2. pasaules kara laikā nopostīta un tāda arī atstāta. Drupas izskatās masīvas un iespaidīgas. Ēka savulaik bijusi vizuāli ļoti parasta, bet šobrīd rada pilnīgi citu iespaidu.

Veckalsnavas baznīcas drupās joprojām notiek mūzikas pasākumi un kāzas. Ir skaidrs kāpēc – vieta ir ļoti skaista. Apmeklējot nepamanījām, bet vēlāk atradu informāciju, ka pie drupām ir pielikts saraksts, kurā cilvēki atzīmē, kad vēlas izmantot drupas, lai trīs kāzinieki neatbrauktu vienlaicīgi.''


Artūra pamesto vietu meklējumiem vari arī sekot līdzi viņa ''TikTok'' kontā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!