Foto: F64
Šodien, 29. jūlijā, 80 gadu jubileju svin mākslas vēsturnieks, ilggadējs Rundāles pils muzeja direktors, heraldikas, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas speciālists un gleznotājs Imants Lancmanis. Portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā aplūkot vēsturiskas fotogrāfijas ar Imantu Lancmani.

Imants Lancmanis dzimis 1941. gada 29. jūlijā, mācījies Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolā, 1966. gadā absolvējis Mākslas akadēmijā glezniecības nodaļu.

Vairāk nekā 50 gadus Imants Lancmanis darbojies Rundāles pils muzejā. Vēl studiju laikā 1964.gadā aizsākās darbs Rundāles pils muzejā, sākotnēji zinātniskā līdzstrādnieka amatā, vēlāk viņš kļuva par direktora vietnieku, bet no 1976. gada līdz 2019.gadam bijis muzeja direktors. Šajā laika posmā paveikts neiedomājams pils atjaunošanas un restaurācijas darbs un mūsdienās Rundāles pils ir viens no apmeklētākajiem muzejiem Latvijā.

Imants Lancmanis ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs, Valsts Heraldikas komisijas un Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas loceklis, Latvijas restauratoru biedrības biedrs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis un Latvijas muižu, piļu un muzeju fonda prezidents. Imants Lancmanis 1994. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (IV šķira), 2018. gadā apbalvots ar Atzinības krustu (I šķira) kā arī saņēmis citus apbalvojumus.

Šodien, 29. jūlijā, Valsts prezidents Egils Levits, godinot Rundāles pils atjaunotāju 80 gadu jubilejā, piešķīris Imantam Lancmanim Cildinājuma rakstu. Valsts prezidents novērtē Imanta Lancmaņa mūža darbu Rundāles pils atdzimšanā, kas ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas valsts vēsturē: “Jūsu intelektuālais devums ir spilgti izgaismojis latvisko un eiropeisko kodu mūsu kultūrā.” Cildinājuma raksts I. Lancmanim tiks pasniegts šī gada rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!