Kinofilmas – pēdējās desmitgades notikumi
Laikmeta zīmes uz ekrāna
Kino ir ne vien lieliska izklaide un emociju un informācijas avots, bet arī liecība par laikmeta aktualitātēm, sabiedrības vērtībām, būšanām un nebūšanām, dienām un nedienām. Filmas, kas sakustina to, kas līdz šim snauda ziemas miegā, liek aizdomāties, paskatīties uz sevi no malas, atklāt ko jaunu (ne vienmēr tas ir patīkami) un paplašināt redzesloku – tas ir kino ar pievienoto vērtību.
Postapokaliptiskās asa sižeta filmas darbība norisinās Dieva aizmirstā planētas nostūrī – neauglīgā tuksnesī, kur siro motorizētas bandas. Nespējot rast sirdsmieru pēc sievas un dēla traģiskās nāves, bijušais policists Trakais Makss niknā apņēmībā viens pats cīnās par izdzīvošanu. Taču – kad viņa ceļš krustojas ar dumpīgo imperatori un viņas pavadoņiem, Trakais Makss pievienojas braucējiem un iesaistās nežēlīgās cīņās pret brutālajām bandām. Galvenajās lomās – Šarlīze Terona un Toms Hārdijs.

"Mad Max: Fury Road" (2015) guva gan plašu skatītāju, gan kritiķu atzinību. To uzskata par vienu no visu laiku labākajām asa sižeta filmām un vienu no pēdējās desmitgades labākajām filmām. To apliecina arīdzan 10 nominācijas "Oskara" balvai, no kurām filma saņēma sešas.
Erotiski romantiskā drāma "Fifty Shades of Grey" ar glīto aktierpāri Dakotu Džonsoni un Džeimiju Dornanu galvenajās lomās ir tapusi pēc britu rakstnieces E. L. Džeimsas tāda paša nosaukuma romāna. Tas ir stāsts par kautrīgu studenti Anastasiju Stīlu, kura dzīvo kopā ar savu draudzeni Keitu. Nedēļu pirms augstskolas izlaiduma Keita saslimst, tāpēc lūdz Anastasiju viņu aizvietot un nointervēt jauno un izskatīgo miljardieri Kristianu Greju. Intervija nenorit visai veiksmīgi un Anastasijai šķiet, ka viņi vairs nekad netiksies, tomēr Grejs negaidīti uzrodas saimniecības preču veikalā, kur meitene strādā par pārdevēju. Viņi turpina tikties, līdz Anastasija iepazīstas ar Greja seksuālo aizraušanos.

Lai arī filma saņēma negatīvu kritiķu vērtējumu, tomēr tā acumirklī kļuva par kases grāvēju, visā pasaulē gūstot 570 miljonu ASV dolāru peļņu. Šai filmai sekoja divi turpinājumi: "Fifty Shades Darker" un "Fifty Shades Freed", kas arīdzan nepatika kritiķiem, bet tāpat kļuva par kases grāvējiem.
"Oskarotā" režisora Mārtina Makdonas krimināldrāma "Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā" ir stāsts par vientuļo māti Mildredu (atveido Frānsisa Makdormanda), kuras meita ir tikusi nežēlīgi nogalināta. Nesagaidot nekādu jēdzīgu rīcību no vietējā šerifa un viņa vietnieka, Mildreda izvieto trīs policijai veltītus stendus ar plakātiem pie pilsētas robežām un uzsāk pati savu izmeklēšanu. Reklāmas plakāti neapmierina policijas darbiniekus un daudzus pilsētas iedzīvotājus, par tiem sāk interesēties arī žurnālisti, kā rezultātā mazajā pilsētiņā izceļas pamatīga vētra.

Filma guva ļoti labvēlīgas kritiķu atsauksmes – jo īpaši par Makdonas scenāriju un režiju, kā arī Makdormandas, Sema Rovela un Vudija Harelsona aktierspēli. Makdormanda un Rokvels katrs saņēma gan "Oskara" balvu, gan "Zelta globusu", gan BAFTA balvu, bet Harelsons – "Oskaru". Savukārt Makdonahs saņēma "Zelta globusu" un BAFTA balvu par scenāriju, bet pati filma – "Zelta globusu" un BAFTA balvu kategorijā "Labākā filma".
Meksikāņu kinorežisora Giljermo del Toro fantāzijas drāma "Ūdens forma" ir aizkustinošs stāsts, kura darbība norisinās 1962. gadā – aukstā kara laikā ASV. Kādā slēgtā valdības laboratorijā strādā apkopēja Elaiza, kura kopā ar savu kolēģi Zeldu nejauši atklāj tur rūpīgi slēptu neparastu būtni – slepena eksperimenta objektu. No šī brīža Elaizas dzīve izmainās uz visiem laikiem. Galvenajā lomā – Sallija Hokinsa.

"The Shape of Water" pirmizrādi piedzīvoja Venēcijas kinofestivālā, kur tika arīdzan apbalvota ar "Zelta lauvu". Amerikas Filmu institūts šo filmu nodevēja par vienu no 2017. gada 10 labākajām filmām, kā arī tā saņēma virkni nomināciju un apbalvojumu. Nozīmīgākā ir "Oskara" balva kategorijā "Labākā filma", "Labākais režisors", "Labākais skaņu celiņš" un "Labākais dizains".
Denija Boila 2017. gada filma ar Jūenu Makgregoru galvenajā lomā ir turpinājums 1996. gada grāvējam "Trainspotting", kas tapušas pēc īru rakstnieka Ērvina Velša tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Ir pagājuši divdesmit gadi – daudz kas ir mainījies, bet tikpat daudz ir palicis kā iepriekš. Marks Rentons atgriežas vienīgajā vietā, ko viņš var dēvēt par mājām. Tur viņu sagaida Tupenis, Sirdzējs un Begbijs, kā arī citi vecie draugi – skumjas, zaudējums, prieks, atriebība, naids, draudzība, mīlestība, ilgas, bailes, nožēla, heroīns, pašdestrukcija un nāves briesmas. Un viņi visi vēlas mesties jaunā dejā.

Otrajā "Trainspotting" daļā klāt nācis jauns tēls – Veronika –, ko atveido bulgāriete Anžela Nedjalkova, kā arī tajā ietverti fragmenti, mūzika un arhīva materiāli no pirmās filmas. Pēc iznākšanas uz ekrāniem tā saņēma labvēlīgas kritiķu atsauksmes un piedzīvoja komerciālu veiksmi, nopelnot 42,1 miljonu britu mārciņu (filmas uzņemšana izmaksāja 18 miljonu britu mārciņu).
"Life of Pi" ir taivāniešu kinorežisora Ana Lī 2012. gada fantāzijas drāma, kas balstīta kanādiešu rakstnieka Jana Martela tāda paša nosaukuma romānā. Tas ir brīnumains stāsts par indiešu pusaudža un Bengālijas tīģera vairāku mēnešu kopīgo ceļojumu vienā glābšanas laivā pa Kluso okeānu. Starp cilvēku un zvēru, kuri izdzīvojuši pēc kuģa katastrofas, pamazām sāk veidoties attiecības. Tā ir neparasta saikne daudzos līmeņos – gan zemapziņā, gan arī instinktos. Piedzīvojumiem pilnie notikumi ir ne vien aizraujoši, bet arī hipnotizējoši mistiski.

"Life of Pi" īsā laikā guva gan kritiķu, gan skatītāju atzinību, kļūstot par kases grāvēju un visā pasaulē nopelnot 609 miljonus ASV dolāru. Filma tika nominēta trim "Zelta globusiem", tostarp arī kā "Labākā dramatiskā filma" un "Labākais režisors", bet saņēma balvu kategorijā "Labākā oriģinālmūzika". Savukārt 85. "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā tā no 11 nominācijām saņēma četras statuetes – tostarp Ans Lī kā labākais režisors.
Grētas Gervigas debija kinorežijā – komēdijdrāma "Lady Bird" – ar Sēršu Ronenu galvenajā lomā ir aizraujošs stāsts par attiecībām, kas mūs veido, par uzskatiem, kas mūs definē, un par beznosacījumu skaistumu vietai, ko dēvējam par mājām. Stāsta galvenā varone ir Kristīne "Lady Bird" Makfērsone, kura cīnās ar savu trakoti mīlošo, stipri pašpārliecināto un mērķtiecīgo māti, kurai patiesībā pati līdzinās. Tas ir stāsts par pieaugšanu un savas vietas apzināšanos – gan ģimenē, gan pasaulē.

"Lady Bird" guva kritiķu atzinību – gan par Gervigas scenāriju un režiju, gan par Ronenas aktierspēli, un tā bieži tika dēvēta par vienu no 2017. gada labākajām filmām. Tā tika nominēta piecām "Oskara" balvām: "Labākā filma", "Labākā aktrise", "Labākā otrā plāna aktrise", "Labākais oriģinālscenārijs" un "Labākais režisors", kā arīdzan saņēma divus "Zelta globusus" – "Labākais mūzikls vai komēdija" un "Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā".
Kristofera Nolana zinātniskās fantastikas piedzīvojumu drāma "Interstellar" ir distopisks stāsts par astronautu grupu, kas caur tārpeju dodas uz citu galaktikas galu, lai atrastu par izdzīvošanu cīnoties nogurušajai cilvēcei jaunu mājvietu. Galvenajās lomās – Mets Deimons, Džesika Česteina, Keisijs Afleks, Maikls Keins, Anna Hetaveja un Metjū Makonahijs.

"Interstellar" visā pasaulē guva 677 miljonu ASV dolāru lielu peļņu, kļūstot par 10. ienesīgāko 2014. gada filmu, un izpelnījās kritiķu atzinību par scenāriju, režiju, vizuālajiem efektiem, skaņu celiņu, emocionālo dziļumu, aktiermeistarību un vērienu. Tā saņēma "Oskara" balvu kategorijā "Labākie vizuālie efekti".
"Get Out" ir šausmu trilleris, kura notikumu centrā ir jauns melnādains vīrietis Kriss un viņa baltādainā draudzene Roza, kuri ir devušies uz nedēļas nogali apciemot viņas vecākus. Sākotnēji Kriss ģimenes laipno uzņemšanu uztver diezgan nervozi, it kā justos vainīgs par viņu meitas attiecībām ar citas rases pārstāvi. Diemžēl nedēļas nogalei uzņemot apgriezienus, dažādi un cits par citu nepatīkamāki atklājumi noved līdz rūgtajai patiesībai, kādu Kriss nekad mūžā nebūtu varējis pat iedomāties.

Filma saņēma gan kritiķu, gan skatītāju atzinību, gūstot 124,8 miljonu ASV dolāru lielu peļņu visā pasaulē (tās uzņemšana izmaksāja 4,5 miljonus ASV dolāru), tādējādi kļūstot par 10. ienesīgāko 2017. gada filmu. Tā līdztekus nominācijām kategorijā "Labākā filma", "Labākais režisors" un "Labākais aktieris" ieguva "Oskara" balvu kategorijā "Labākais oriģinālscenārijs", kā arī vairākas nominācijas citiem prestižiem kino jomas apbalvojumiem.
Kristofera Nolana prāta mežģis "Inception" ar Leonardo Di Kaprio, Tomu Hārdiju, Elenu Peidžu un Džozefu Gordonu-Levitu galvenajās lomās vēsta par pasauli, kurā ar tehnoloģiju palīdzību ir iespējams ielūkoties cilvēka prāta dzīlēs. Augstas klases zaglis apmaiņā pret kriminālās pagātnes dzēšanu ir saņēmis uzdevumu nevis vienkārši nozagt ideju, bet gan to iepotēt.

"Inception" visā pasaulē guva 828 miljonu ASV dolāru lielu peļņu, kļūstot par ceturto pelnošāko 2010. gada filmu. Tā izpelnījās arīdzan kritiķu atzinību par scenāriju, režiju, tematiku, asa sižeta ainām, vizuālajiem efektiem, mūziku un aktieru ansambli. Filma līdztekus nominācijām "Labākajai filmai", "Labākajam oriģinālscenārijam", "Labākajam mākslinieka darbam" un "Labākajai oriģinālmūzikai" saņēma četras "Oskara" statuetes: "Labākais operatora darbs", "Labākā skaņas montāža", "Labākā skaņa" un "Labākie vizuālie efekti"
Dzintara Dreiberga kara drāma "Dvēseļu putenis" tapusi pēc Aleksandra Grīna tāda paša nosaukuma romāna motīviem un vēsta par latviešu strēlniekiem Pirmā pasaules kara un Latvijas brīvības cīņu laikā. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Aizkustinošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

"Dvēseļu putenis" saņēma 2019. gada sabiedrisko mediju balvu "Kilograms kultūras" kategorijā "Gada notikums" un tika nominēta 11 "Lielā Kristapa" balvām, no kurām saņēma sešas, tostarp par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu, bet Dzintars Dreibergs saņēma balvu par labāko spēlfilmas režiju. 2020. gada 26. jūnijā filmu sāka rādīt 15 Apvienotās Karalistes pilsētās ar nosaukumu "The Rifleman" ("Strēlnieks"), kur izpelnījās pozitīvas atsauksmes britu medijos. Savukārt Lolitas Ritmanes sarakstītā oriģinālmūzika starp 136 kandidātiem tika iekļauta 15 kandidātu sarakstā, no kuriem tiks izvēlēti nominanti "Oskara" balvai kategorijā "Labākā oriģinālmūzika".
Dienvidkorejas Režisora Džūnho Bona melnā humora trilleris "Parasite" ir stāsts par mūsdienu sabiedrības slinkumu, alkatību un seklumu. Lepnā slavena arhitekta projektētā namā plaukst modernās pilsētvides elites pārstāvju dzīve, savukārt kādā nolaistā puspagraba miteklī savu strupceļa situāciju apņēmīgi cenšas pārvarēt trūkuma un neveiksmju vajāta ģimene. Kad liktenis piedāvā iespēju šādu dažādu sabiedrības slāņu cilvēku ceļiem krustoties, notikumi uzņem paradoksālu, neticamu un postošu kursu.

"Parazīts" Kannu kinofestivālā saņēma augstāko apbalvojumu – "Zelta palmas zaru", kā arī tika atzīta par vienu no 2019. gada izcilākajiem veikumiem. Tā ieguva "Zelta globusu" un BAFTA balvu kā labākā filma svešvalodā, kā arī kļuva par pirmo filmu svešvalodā, kas saņēmusi Ekrāna aktieru ģildes balvu. "Parazīts" ieguva arīdzan četras galvenās "Oskara" statuetes: "Labākā filma", "Labākais režisors", "Labākais oriģinālscenārijs" un "Labākā starptautiskā spēlfilma", kļūstot par pirmo filmu svešvalodā, kas jebkad saņēmusi "Oskara" balvu kategorijā "Labākā filma".