Foto: F64
Apnikusi pilsētas burzma un vēlies izrauties no ikdienas steigas? Labākais veids, kā atjaunot spēkus un sakārtot domas, ir doties dabā. Un par laimi Latvijas daba mums piedāvā neskaitāmi daudz skaistu skatu un pastaigu maršrutu. Ja pagadījies būt Kurzemes pusē, izlocīt kājas un izbaudīt dabu varēsi Vasenieku purva takā.

Vasenieku purvs ir sūnu jeb augstais purvs, kas atrodas dabas liegumā Stiklu purvi. Tādu nosaukumu šis purva tips ieguvis, pateicoties kupolveida formai, kas veidojas, purvam attīstoties jeb augot. Kupolu veido sfagnu sūnas, kas purva centrālajā daļā uzkrājas, kā arī uzkrāj ūdeni.

Vasenieku purva taka ir cilpveida – lielāko daļu takas veido koka laipas, taču neliels posms ved arī pa iestaigātu zemes ceļu. Šeit vērojams gan dabisks purvs, kas pilns ar dzīvību, gan arī degradēta purva ainava, kas paveras skatam pašā sākumā, ejot gar novadgrāvjiem, kas savulaik veidoti, lai sagatavotu purvu kūdras izstrādei, taču tagad aizsprostoti, lai atjaunotu ūdens režīmu. Laipa vijas gar skaistiem purva ezeriņiem, cauri mežam, garām bebru dambim, tad noslēdzas, nogriežoties uz iestaigātu zemes ceļu gar grāvja malu, kura beigās atkal redzēsiet laipu, kas aizvedīs uz takas sākumu.

Ja vēlies šeit atbraukt, lai vērotu purvā mītošās putnu sugas, piemērotākais takas apmeklējuma laiks ir aprīlis un maijs, kā arī pirms putnu migrācijas oktobra sākumā. Savukārt, lai iepazītu sūnu purva floru un faunu var doties arī 22 līdz 26 kilometru garā braucienā ar velosipēdu.

Takas garums ir aptuveni četri kilometri, un tās izstaigāšanai būs nepieciešamas aptuveni divas stundas. Ņem vērā, ka atkarībā no laika apstākļiem neliels takas vidusdaļas posms var būt applūdis, tāpēc ieteicams izvēlēties piemērotus apavus un apģērbu kopumā. Kā arī taka nav piemērota apmeklētājiem ratiņkrēslos un ar bērnu ratiem.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Kurzemes plānošanas reģiona, Dabas aizsardzības pārvaldes un ''Visit Ventspils'' mājaslapām.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!