Foto: Shutterstock
Kraujas un klintis parasti asociējas ar visai bīstamām vietām, jo to tuvumā atliek spert vienu nepareizu vai neveiklu soli, un tava dzīve beidzas. Taču, lai arī cik absurdi vai neizprotami tas, iespējams, varētu šķist, ir vairākas pilsētas un ciemi, kas dažnedažādās pasaules vietās būvēti tieši klinšu virsotnēs. Galvenais iemesls šādas lokācijas izvēlei vēsturiski bija pārredzamība un pasargātība no potenciālajiem iebrucējiem. Lai gan mūsdienās nevajadzētu baidīties no nevēlamiem visiem, šādas pilsētas ar kuplu skaitu iedzīvotāju zeļ vēl šobaltdien.

Šoreiz, iedvesmojoties no portāla ''Reader's Digest'', aplūkojam sešas pilsētas un ciemus, kas būvēti klinšu virsotnēs. Iespējams, kāda no tām būs tavs nākamais ceļojuma galamērķis!

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Castellfollit De La Roca

Castellfollit De La Roca atrodas Katalonijā, Žironas provincē, un ir viens no gleznainākajiem ciematiem Katalonijā. Ciemats iegūlies starp Fluvija un Toronell upēm, un tā celtnes uzbūvētas uz iespaidīgas bazalta klints virsotnes. Šeit joprojām mitinās aptuveni tūkstotis cilvēku.

Foto: Shutterstock
Ciemata vecākā daļa ir celta viduslaikos, un to veido parki, šauras ielas un ēnaini nostūri. Džozepa Pla skatu punkts atrodas tieši klints malā, un no tā paveras apbrīnojama ainava. Ciemata ievērojamākās un skaistākās vietas ir Sv. Salvadora baznīca, kas celta 13. gadsimtā, un, protams, ciemata dabiskā apkārtne. Jāpiebilst, ka Castellfollit atrodas blakus Garrotxa vulkāniskās dabas rezervātam, kas ir aizsargājama teritorija ar brīnišķīgām ainavām.

Busana

Foto: Shutterstock
Busana ir otra lielākā pilsēta Dienvidkorejā, un tā ir uzcelta Japānas jūras piekrastē un uz piejūras klintīm. Viens no ievērojamākajiem pilsētas apskates objektiem ir Haedong Yonggungsa templis, kuru 1376. gadā dibināja budisma meistars Naong Hyegeunin. Reiz viņš sapņoja par jūras dievu, kurš viņam solīja – tempļa celtniecība izbeigs badu, atgriezīs lietus gāzes, kas izglābs ražu, un dāvās laimi tiem cilvēkiem, kas nāks uz templi lūgties. Šis sapnis kļuva par pamatu tempļa būvniecībai.

Templis joprojām ir populārs tūristu galamērķis, jo tas ne tikai atrodas neprastā vietā – uz piejūras klintīm, tādējādi veidojot maģisku un iespaidīgu skatu, bet arī no paša tempļa iespējams pavērties apkārt un novērtēt skaisto ainavu.

Arcos De La Frontera

Foto: Shutterstock
Arcos De La Frontera ir ciemats Spānijā. Tas ir viens no ''Andalucia's pueblos blancos'' jeb baltajiem ciematiem, kas pazīstams ar daudzajām tā baltajām ēkām. Ciemats atrodas uz kaļķakmens klints virs Gvadaletes upes. Tā kā ciematā bija pieejams svaigs avota un upes ūdens un tā atrašanās vieta ļāva ieraudzīt jebko, tostarp iebrucējus, kas tuvojas ciematam, tā bija ideāla vieta apmetnei.

Spriežot pēc pieejamajām vēstures liecībām, ciemats šeit atrodas jau ļoti ilgi. Šeit atrasti artefakti un drupas, kas datētas ar neolīta un bronzas laikmetu, kā arī no feniķiešu, romiešu un mauru laikiem.

Ronda

Foto: Shutterstock
Ronda ir vēl viens uz klints celts ciemats Spānijā, kā arī viens no baltajiem ciematiem. Tas atrodas virs 110 metrus dziļās El Tajo aizas, kas atdala veco mauru pilsētu La Chiudad un jauno pilsētu El Marcadillo, kas datēta ar 1485. gadu. Tilts, kas abas pilsētas savieno, tika uzcelts 1793. gadā.

Rondas stratēģiskā atrašanās vieta no 1700. līdz 1900. gada sākumam padarīja to par populāru uzturēšanās un pulcēšanās vietu bandītu vidū. Tapāt šeit viesojies Ernests Hemingvejs – domājams, ka viņam patika apmeklēt vēršu cīņas, kas norisinājās Vēršu arēnā jeb ''Plaza de Toros'', kas ir viena no vecākajām vēršu cīņu arēnām Spānijā. Tā datēta ar 1785. gadu.

Bonifācija

Foto: Shutterstock
Francijas Korsikas salas rietumos atrodas Bonifācija – pilsēta, kas celta uz Korsijas baltajām kaļķakmens klintīm. Pilsēta dibināta 830. gadā kā aizsardzība no pirātiem un stiepjas aptuveni 1,6 kilometra garumā paralēli krastam, tādējādi veidojot dabisku ostu. Bonifācija ir nozīmīgs piekrastes kūrorts ar jahtu ostu un nelielu tirdzniecības ostu.

Viesojoties šeit, vari ne tikai iepazīties ar piekrasti, bet arī apskatīt vēsturisko vecpilsētu ar citadeli. Tāpat, dodoties pārgājienā uz pilsētas austrumiem pa gājēju taku, kas ved gar klints malu, pavērsies neiedomājami skaists skats uz pilsētas pludmali. Šeit arī noteikti vērts apskatīt Aragonas karaļa kāpnes, kuras atrodas pašā klints malā 45 grādu leņķī un kuras veido 187 pakāpieni. Leģenda vēsta, ka kāpnes vienas nakts laikā neveiksmīga Bonifācijas pilsētas aplenkuma laikā 1420. gadā izraka Aragonas karaļa Alfonso V karaspēks. Protams, ir arī citas kāpņu rašanās versijas.

Lima

Foto: Shutterstock
Līdz šim aprakstītās pilsētas, kas slejas klinšu virsotnēs, bijušas ar senu vēsturi, taču arī jaunajā pasaulē ir pilsētas, kuras nolemts celt tieši šādā vietā. Viena no tādām ir Peru galvaspilsēta Lima – tā atrodas uz Kosta Verdes klintīm, kas slejas virs Klusā okeāna. Lai gan lielākā pilsētas daļa ar tās 11 miljoniem ielu stiepjas tālu prom no klintīm, Miraflores apkārtnē gan iespējams apskatīt galvu reibinošus skatus, kādi paveras tikai no klinšu virsotnēm.

Šai apkārtnei ir sena un daudzveidīga vēsture. Tā bija vieta, kur Klusā okeāna kara laikā notika nozīmīga cīņa starp Čīli un Peru, pēc kura tā ieguva iesauku ''Varonīgā pilsēta''. Savukārt lielāko 19. gadsimta daļu Miraflore bija pazīstama kā miegainākais pludmales kūrorts. Šobrīd Miraflore, iespējams, ir populārākā Limas apkaime tūristu vidū, jo šeit vari gan maldīties starp jaunajām būvēm, tostarp tirdzniecības centriem, restorāniem u. c., gan pastaigāties pa klints promenādi un baudīt elpu aizraujošu ainavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!