Foto: DELFI Aculiecinieks

Tomātu laiks rit pilnā sparā! Dažiem to ir tik daudz, ka jādomā, kur likt, bet ir ļaudis, kuriem ar to audzēšanu neiet tik labi. Tomāti paliek plankumaini, plaisā, nemaz nerunājot par puvi... Šāda liksta gadījusies arī "Māja&Dārzs" lasītājai Mārai, kura grib rast atbildi uz jautājumiem – kāpēc tomātiem pūst galotne? Ko iesākt?

"Manā siltumnīcā tomāti pūst no apakšas. Tas ir tikai vienai šķirnei, citām tā nav. Pirms kādām divām nedēļām sāku laistīt ar "Vito Calcium", jo lasīju, ka tomātiem, visticamāk, ir kalcija trūkums. Ko darīt? Vai tiešām šī gada raža ir norakstīta?" vaicā Māra.

Padomu par tomātiem vaicājām agronomei un pieredzes bagātajai dārzkopei Mārītei Gailītei.

Viņa, apskatot fotogrāfijas, secina – tā ir augļa sausā galotnes puve, kurai pa virsu attīstās infekcija.

"Ar šiem tomātiem jau neko izdarīt nevar, jāmet laukā. "Vito Calcium" vai jebkuru citu kalciju saturošu mēslojumu vajadzēja smidzināt visu jūliju, kamēr bija karsts un augi nespēja uzņemt kalciju no augsnes," norāda agronome. Kā atgādina dārzkopības eksperte, no tomāta zieda atvēršanās līdz ražas novākšanai vasarā paiet septiņas nedēļas, turklāt augļa formu, lielumu, kvalitāti un garšu ietekmē viss, kas notiek ar augu šo septiņu nedēļu laikā. Turklāt tomāti, kā norāda agronome, ir visvairāk kalcija trūkuma jutīgi.

Kad augļaizmetņi jāsmidzina ar kalciju? Agronome stāsta, ka tas jādara jau tad, kad tomāti ir knapi zirņa vai jau pat ķirša lielumā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Pašlaik, kā jau teikts, bojātie augļi jāizmet un jāpārbauda, kā izskatās nākamie. Ja tiem bojājumu nav, jāgaida, kad nogatavosies. Un jālaista," iesaka agronome.

Kā novērojusi Gailīte, daļa amatieru "Facebook" sludina tomātu nelaistīšanu pat nedēļām ilgi. "Tā ir katra izvēle, ko darīt, ko nē, bet bez laistīšanas jaunie augļi neizaugs gana lieli un tiem saglabājas sausās galotnes puves attīstības risks," tā dārzeņkopības speciāliste.

Raksta turpinājumā vari aplūkot tomātu likstas, kā arī vari izlasīt vērtīgus padomus, lai tās novērstu! Ja "Māja&Dārzs" rakstos neatrodi kaiti, kas piemeklējusi tavus tomātus, tad ielūkojies Valsts augu aizsardzības dienesta sarūpētajā rokasgrāmatā "Tomātu slimības un kaitēkļi", kuru šeit var apskatīt bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!