Foto: Publicitātes foto
Šo sestdien, 21. augustā, kā daļa no Zimeļvidzemes biosfēras rezervāta Ceļotāju dienām norisināsies ekskursija pa Zilākana ciemu, kuras laikā būs iespējams iepazīt šīs vietas bagāto kultūras mantojumu.

Ekskursijas sākums ir Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra telpās jeb ZTornī, kur gids pastāstīs par Zilākalna ciema vēsturi. Tā kā ZTornis ir izbūvēts bijušā ūdenstorņa ēkā, apmeklētājiem būs iespēja uzkāpt arī pašā tornī, kā arī izzināt ūdenstorņa darbības principus. Tālāk ekskursijas maršruts vedīs cauri ciemam uz seno šaursliežu dzelzceļa depo, kur varēs uzzināt par šaursliežu dzelzceļa vēsturi vairāk nekā simts gadu laikposmā. Pēc tam dalībnieki ar sliežu velosipēdu pa vēsturiskā dzelzceļa sliedēm dosies izbraucienā līdz Zilākalna kūdras purvam. Galapunktā braucējus sagaidīs Oskars Java, kurš Vidzemes Augstskolā pēta purvus un pastāstīs par kūdras purva noslēpumiem.

Ekskursijas ilgums ir aptuveni pusotra stunda, un interesenti var pieteikties uz kādu no piedāvātajiem sākuma laikiem pulksten 12, pulksten 13, pulksten 14 vai pulksten 15. Dalībai ekskursijās obligāti jāpiesakās iepriekš, rakstot uz e-pastu turisms@kocenunovads.lv vai zvanot pa tālruno 28698121.

Biļetes cena pieaugušajiem – 6 eiro, bet bērniem – 4 eiro.
ZTorņa adrese: Parka iela 2, Zilaiskalns, Zilākalna pagasts, Valmieras novads.

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts ir vienīgā šāda veida īpaši aizsargājamā dabas teritorija Latvijā, kas aptver 457 600 hektārus sauszemes un 16 750 hektārus jūras akvatorijas. Tā teritorijā atrodas ainaviskā Salacas upe, bagātais Burtnieka ezers, īpatnais Sedas purvs, viena no garākajām smilšakmens alām Latvijā – Lībiešu upurala pie Svētupes, unikālie un nekur citur Latvijā nesastopamie smilšakmens atsegumi jūras krastā, Vidzemes akmeņainā jūrmala.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!