Foto: Privātais arhīvs

Svētceļojumā, lai arī ko katrs ar to saprastu, ikvienam vēlams doties vismaz reizi dzīvē. Tas ir veids, kā atrast sevi un sakopot domas, izlemt, ko dzīvē vēlies darīt, un iegūt citu skatu uz dzīvi un cilvēkiem sev apkārt. Ceļotāja un aktīvās atpūtas piekritēja Agnese Skunstiņa šovasar pieveica savu otro svētceļojumu, par kuru īsumā varētu teikt: "Kad tu aizej viens, tu atnāc kā cits cilvēks." Kā Agnese devās Santjago ceļā no Valkas līdz Polijai un vēl mazliet tālāk, stāsta pati ceļotāja.

Vispirms nezinātājiem – Sv. Jēkaba, Santjago jeb "Camino" ceļš ir viens no populārākajiem svētceļnieku maršrutiem pasaulē. Šī ceļa galamērķis ir Santjago de Kompostelas katedrāle, kura atrodas Spānijas ziemeļu pilsētā Santjago de Kompostela (Santiago de Compostela). Ļaudis šo ceļu veic ar kājām vai velosipēdu. Mēdz teikt, ka šī ceļa veikšana ir katra cilvēka individuāls izziņas, piedošanas vai veltījuma ceļš. Vairāk lasi šeit.

Tas ir oficiālais skaidrojums. Agnese, taujāta, kas Santjago ceļš ir viņai, norāda – arī viņai tas ir svētceļojums. Pirmajā reizē pie sevis, bet otrajā pie cilvēkiem. "Es Santjago ceļu gāju jau otro reizi, un katrs no gājieniem ir bijis citāds. Pirmajā reizē, kad gāju uz Spāniju, tas bija svētceļojums pie sevis, bet šis bija svētceļojums pie cilvēkiem. Tas arī notika ļoti lielā sasaistē ar citiem cilvēkiem, ar citu cilvēku atbalstu. Šī ceļa beigās es sapratu, ka tiem, kas sekoja līdzi manām gaitām, tas bija nepieciešams tikpat ļoti, cik man, varbūt pat vairāk."

Agnese stāsta, ka došanās šajā ceļā arī bijusi kā sava veida misija popularizēt Santjago ceļu. Viņa pirmoreiz "Camino" ceļā devusies 2017. gadā. Toreiz ceļu sāka uz Francijas robežas, kur, pārejot gabaliņu pāri Pireneju kalniem, nonāca Spānijā un aizgāja līdz pat okeānam. Drīz pēc tam viņu uzrunāja Sv. Jēkaba ceļa asociācija, kurā Agnese arī šobrīd darbojas un ar kuru kopā palīdz veidot un pilnveidot šī ceļa posmu arī Latvijā. Sieviete atzīst, ka var sev lepni uzsist pa plecu, jo šo mērķi izdevies sasniegt. "Pēc maniem stāstiem arvien vairāk cilvēku dalās ar to, ka paši dodas Santjago ceļā Latvijā vai vismaz pamana ceļa simboliku."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!