Foto: DELFI
It visur pasaulē pēc tam, kad cilvēks dažnedažādu iemeslu dēļ aiz sevis ir atstājis savulaik nozīmīgas un iespaidīgas būves, laika zobs un arī daba tās neatstāj vienas uz ilgu laiku. Tā arī noticis ar bijušo Murru cietumu tepat kaimiņzemē Igaunijā, kuru apēdis ūdens.

Pamestās cietuma nometnes drupas, kas atrodas Igaunijas mazpilsētā Rummu, kādreiz bija nocietināta akmens celtne, bet tagad – populāra atpūtas vieta pie ūdens. Cietumu 1940. gados uzbūvēja Padomju Savienība, jo tā bija izdevīga atrašanās vieta – Vasalemmas kaļķakmens un marmora ieguves karjers, kurā ieslodzītie bija spiesti strādāt, teikts vietnē ''Atlas Obscura''. Savukārt blakus raktuvēm pamazām izveidojās pelnu kalns. Kā jau mēs to tagad zinām, šķietami necaurejamās cietuma sienas tomēr nebija mūžīgas – kad 1991. gadā Igaunija atguva savu neatkarību, padomju vara valsti pameta, un līdz ar to daudzas Padomju Savienības laikā būvētās iestādes arī piedzīvoja krišanu, tostarp arī Murru cietums. Tā cietums un karjers kļuva pamesti.

Nevienam nerūpējoties par dabiskajiem gruntsūdeņiem, kas iesūcās bijušajā karjerā, tas drīz vien piepildījās ar ūdeni, neiedomājami īsā laikā izveidojot ezeru. Tas notika tik ātri, ka ūdens aprija ne tikai ēkas, bet arī tām blakus esošo tehniku un pat kokus.

Šobrīd tas ir lielisks vienas dienas galamērķis, uz kuru doties kopā ar ģimenei vai draugiem. Tur vari siltajās dienās sauļoties (tiesa, ņem vērā, ka apkārt esošā smilts ir cieta, tāpēc līdzi varbūt vajag paņemt kādu mīkstāku dvieli vai segu, uz kuras ērti zvilnēt). Tāpat var doties iepazīt pelnu kalnus, kuros iespējams uzkāpt pa iemītām takām. No to virsotnes paveras brīnišķīgs skats uz nogrimušo cietumu un kristāldzidro ezeru, kā arī, pastaigājot pa kalna virsotni, vari novērtēt citas ainavas, kas šeit paveras skatam.

Šajā rakstā vari iepazīties ar Alīnas un Jēkaba viesošanos Rummu karjerā, kuras laikā abi arī izmantoja iespēju ienirt kristāldzidrajā ūdenī un apskatīt, ko tas apēdis.

Un, protams, pieejamas dažnedažādas ūdens izklaides – vari peldēties tāpat un apbrīnot no ūdens iznirušo ēkas fasādi, vari arī nirt starp nogrimušajiem mūriem un iepazīt zemūdens karjeru. Tāpat iespējams supot vai laivot. Kā arī, ja vēlies, vari pieteikt gida ekskursiju pa bijušo Murru cietumu.

Tiesa, vasaras sezona (no 1. jūnija līdz 31. augustam), kad karjers apmeklētājiem ir atvērts katru dienu no pulksten 10 līdz 21, jau ir aizvadīta. Taču arī pārējā laikā iespējams karjeru apmeklēt, iepriekš piesakoties, kas, iespējams, pat būs ekskluzīvāks apmeklējums, jo vasaras sezonā karjerā spieto desmitiem gan vietējie, gan ārvalstu tūristi. Vairāk par piedāvātajām iespējām uzzini ''Visit Estonia'' mājaslapā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!