Foto: DELFI

Abgunstes muiža ir gadu desmitiem slēpts dārgums, kas ir kā radošuma un patiesuma rezidence: kultūras, mākslas, laikmetīgā dizaina un dzīves svinēšanas vieta. Kaut uz dienu, viesojoties tur, ir iespēja iejusties muižkungu un muižkundzes lomās. Tā ir muiža, kura celta uz septiņām svētvietām, kas slēpj gadu tūkstošiem glabātu spēku.

Zaļenieku pagastā esošās Abgunstes muižas apbūve veikta 1780. gadā (izmantota kā medību un vasaras atpūtas rezidence). 1905. gadā revolucionāri muižu nodedzināja līdz pamatiem. Ēkas atjaunošana uzsākta pēc 1908. gadā un pabeigta tikai 1931. gadā, ierīkojot tur Gaismas pili – Abgunstes skolu. Ilgi muiža stāvējusi kā jaunbūve, jo sācies Pirmais pasaules karš, un tad jau Brīvības cīņas. Pēcāk muižā bijuši septiņi dzīvokļi un veikals lielajā zālē, līdz pirms četriem gadiem izsolē Abgunstes muižu iegādājās Avotnieku ģimene no Rīgas, kuri kopā ar trim bērniem un 10 kaķiem tur saimnieko šobrīd.

Patiešām, par Abgunstes muižas pēdējo pāris gadu atjaunošanas darbiem atbildīgi ir vairāki laimes kaķi. Katram projektam ir savs kaķis patrons vai patronese. Turklāt tiem doti atbilstoši aristokrātiski vārdi – Grāfiene, Princis, Barons, Karalis, Jūlija, Hercogs un Lēdija Pelicita, vēstīts Abgunstes muižas mājaslapā.

Foto: DELFI

Abgunstes muiža ir ne tikai viena no romantiskākajām muižām Latvijā, bet arī muiža, kurā ir iespēja sastapties ar kaķu paradīzi. Viņi muižā dzīvo kā muižnieki, viesus sagaidot nosnaudušies karaliski klātas gultās un vakariņas paši ēdot pie skaisti servēta galda. Kaķis patiešām ir muižas simbols!

Tomēr ne tikai kaķiem ir simboliski vārdi, bet arī muižas telpām – Svētistaba, Zaļā istaba, Mansardiņš, Grafīta istaba, Zelta istaba, Cēzara istaba, Vīna istaba, Baložu istaba, Kloda istaba un vēl citas.

Tomēr nu jau vairāk nekā divus gadus ir atjaunota arī Abgunstes muižas saimniecības ēka, kur tapusi 280 kvadrātmetru plaša pasākumu, koncertu un izstāžu telpa. Ēka, ko reiz varēja nosaukt par graustu, nu ir atdzimusi. Šobrīd klēti ir iecienījuši kāzu svinētāji, kas sveču gaismā, lampiņu ieskauti, svin savu mīlestību.

Foto: DELFI

Latvijas pasākumu producentu asociācija 2019. gadā Abgunstes muižai piešķīrusi "Kvalitātes zīmi", kas apliecina kvalitatīvu un uzticamu pakalpojumu sniegšanu.

Turpinājumā piedāvājam virtuāli izbaudīt Abgunstes muižas patiesi romantisko skaistumu:

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!