Foto: LETA

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols pēc iekļūšanas Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Padomē noskaņots apņēmīgi strādāt, lai uzlabotu hokeja situāciju un attieksmi pret mazajām federācijām. Viņš īpaši dedzīgi apņēmies attīstīt 3x3 hokeju, kas ļautu sevi uz hokeja kartes pieteikt daudzām valstīm.

Jau vēstīts, ka Koziols aizvadītajā nedēļas nogalē kā pēdējais tika ievēlēts IIHF Padomē, kas viņam nākamos piecus gadus dos iespēju iesaistīties lemšanā par hokeja attīstību.

"Pirmā Padomes sēde sagaidāma novembra sākumā Cīrihē, klātienē – tās būs trīs spraigas darba dienas, kad arī es sapratīšu, ko no manis sagaida un kas būs mana galvenā atbildība. Man ir vīzija un aktuāli jautājumi, par kuriem runāšu. Man ir būtiski runāt arī par tādam lietām, kā jautājumu uzdošana, apspriešana, diskutēšana, jo, manuprāt, nepieņemama ir situācija, kad tiek prezentētas finanses, bet mums kā federācijas biedriem nav iespējas iepazīties ar šo finanšu atskaiti. Man ir dažādas ieceres, kā uzlabot šo situāciju, arī attieksmi pret mazajām federācijām," intervijā LHF preses dienestam teica Koziols.

LHF ģenerālsekretārs grib ierosināt Attīstības komitejas izveidošanu, kas varētu uzklausīt visas federācijas un saprast to vajadzības. "Skaidrs, ka dažādu valstu federācijām ir atšķirīgas intereses un mēs nevaram taisīt vienu plānu, kas vienlīdz labi derētu kā Kanādai, tā Armēnijai. Mēs nedrīkstam ignorēt arī Armēniju," viņš norādīja.

Jaunu hokeju tirgu iekarošana esot ļoti svarīga, pauda Koziols, norādot, ka jāvirzās ir uz Āzijas reģionu. "Man ir bijusi lieliska saruna ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) pārstāvjiem, piemēram, Dubaijā ir uzbūvēta jauna halle, kas tehniski ir aprīkota un piemērota arī hokejam. Kāpēc mēs nevarētu uztaisīt pasaules sērijas tūri Dubaijā? Ja es domāju par Āzijas reģionu, ar kuru sākt, tad, protams, es saprotu, ka diez vai gada laikā taps jaudīga AAE hokeja izlase. Bet hokeja popularizācijas nolūkā, Dubaija būs stratēģiski nozīmīgs punkts, no kura sākt šo sportu virzīt reģionā," viņš norādīja.

Hokeja popularizēšana esot ļoti svarīga, un Koziols kā piemēru minēja "Netflix" oriģinālsatura seriālu "Queen's Gambit", kas ļoti popularizēja šahu. Viņš uzsver, ka hokejā ir daudz un dažādi leģendāri stāsti un personības, kas varētu hokeja vārdu iznest plašākā pasaulē. Koziols atgādina, ka IIHF ir organizācija ar milzīgu potenciālu.

"Manā ieskatā lieliska bija Baltkrievijas izvirzītā IIHF Prezidenta kandidāta Sergeja Gončarova ideja – viņš ierosināja, lai augstākajā divīzijā būtu 24 komandas. Tas pavērtu jaunus tirgus, jaunus sacensības un motivācijas apvāršņus. Manis dedzīgi aizstāvēta ideja ir 3x3 hokejs, tas ir laika jautājums - tas būs. Tas būs dinamisks, interesants hokejs, tas būs jauns hokeja pavērsiens, kas dos iespēju augstā līmenī startēt, piemēram, Lietuvai, Polijai, Ungārijai, Rumānijai. To es noteikti vēlēšos attīstīt, jo tas ir nākotnes hokejs," sacīja Koziols.

Savukārt LHF prezidents Aigars Kalvītis atklāja, ka viņam, stājoties amatā, bija trīs galvenie mērķi – noorganizēt Rīgā pasaules čempionātu hokejā; atgriezties olimpiskajā apritē un beidzot iegūt būtisku ietekmi Starptautiskajā Hokeja federācijā, lai Latvija piedalītos hokeja kā sporta veida attīstīšanā. "Tāpēc nupat notikušais Starptautiskās Ledus Hokeja federācijas kongress bija ļoti svarīgs. Tas sakrita ar laiku, kad pavisam nesen bija aizvadīts pasaules čempionāts hokejā Rīgā. Mums tas nozīmēja labu reputāciju, jo čempionātu noorganizējām ļoti veiksmīgi, lai arī neapskaužami grūtos apstākļos. Tādējādi mums bija arī pamatotas cerības, ka mēs varētu iegūt pārstāvniecību IIHF institūcijās, Latvijas pārstāvim ieņemot kādu nozīmīgu amatu," pauda Kalvītis.

"Tas ir liels gods Latvijai, mēs esam mazākā valsts, kas no Eiropas ir pārstāvēta šajā organizācijā. Tā ir mūsu lielā iespēja ietekmēt, kā hokejs vispār turpmāk attīstīsies. Man kā prezidentam un Viesturam Koziolam kā ģenerālsekretāram ir milzīgs gandarījums, ka šo mērķi esam sasnieguši. Vienlaikus esam ļoti priecīgi, ka mums izdevās IIHF Disciplinārajā komiteja ievēlēt Annu Verhoustinsku. Tas nozīmē, ka IIHF institūcijās būs jau divi latvieši, iespējams, paverot turpmāko ceļu darbam izpildinstitūcijās arī citiem. Pie tā mēs turpināsim strādāt," turpināja Kalvītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!