Foto: Privātā arhīva kolāža
Lai gan Kaņiera ezera niedru taka ir samērā īsa, visa apkārtne ap Kaņiera ezeru ir iecienīta vieta ne tikai putnu vērotājiem, makšķerniekiem un dabas draugiem, bet arī rudens skaisto skatu meklētājiem. Te ir mierpilns klusums un iespēja sastapties ar pilnīgu dabas burvību! Uzņemot fotogrāfijas, šķita, ka tās derētu pat kā pastkartes materiāls: tieši tik skaisti tur ir!

Kaņieris ir lagūna tipa ezers

Tas ir aizsargājams dabas objekts, kas ir iekļauts Ķemeru nacionālā parka teritorijā. Tas ir putnu un zivju daudzveidības ziņā viens no bagātākajiem ezeriem Latvijā, tāpēc Kaņieri iemīļojuši makšķernieki un ornitoloģijas entuziasti. Ezerā ir 14 salas, kuras caurceļošanas laikā par savu atpūtas vietu izraudzījušies ūdensputni. Pavisam Kaņiera ezerā novērotas vairāk nekā 200 putnu sugas. Lielāko daudzveidību var pieredzēt pavasaros un agrā rudenī, kad debesīs lido gājputnu kāši, stāstīts Kurzemes plānošanas reģiona mājaslapā.

Taku ieteicams sākt pie norādes "Putnu vērošanas tornis", tajā var uzkāpt un pārredzēt niedrājus, kā arī apkārt esošos teritorijas mežus no augstākā skatupunkta. No skatu torņa iespēja pārskatīt ievērojamu daļu ezera daudzveidīgās un bagātās ainavas. Putni ir neatņemama tās sastāvdaļa visa gada garumā. Lai padarītu jūsu iepazīšanos ar putniem vieglāku, skatu tornī ir pieejams stends, kur tiek piedāvāts pārskats par ezeram raksturīgākajām putnu sugām, kas piemērotās sezonās redzamas arī torņa apkārtnē.

Torņa stendā rakstīts, ka rudenī, jau sākot ar augustu, ezerā var vērot ūdensputnu skaita palielināšanos – vietējie ligzdotāji ir izveduši jauno paaudzi, sāk ierasties arī migranti, kas ezeru izmanto tikai kā atpūtas vietu. Septembrī un oktobrī, kad putnu skaits ezerā sasniedz maksimumu (vairāk kā 10 000 putnu vienlaikus), lielākā skaitā te sastopami lauči, jūraskraukļi, dažādu sugu pīles, paugurknābja gulbji, baltie gārņi un zivju gārņi. Septembra beigās, kad Latvijā sāk ierasties caurceļojošās zosis, ezeru par nakšņošanas vietu mēdz izvēlēties vairāki tūkstoši putnu – gan baltpieres, gan sējas zosu bari.

Tālāk ceļš ved uz dēļu laipu, kas būvēta uz pontoniem, tādēļ tā vietās viegli šūpojas līdzi vēja skartajām niedrēm. Taka sākas Riekstu pussalā no skatu torņa un caur Kaņiera ezera niedrājiem ved uz Andersalu. Laipas garums ir vien 600 metri, taču tā ļauj iepazīt citādi grūti sasniedzamos niedrāju džungļus. Koku laipa ved cauri niedru labirintam, brīžiem veidojot tādu kā niedru tuneli, brīžiem atkal atsedzot skatu uz ezeru.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!