Foto: A.Zaremba
Nav šaubu, ka rudens ir iestājies un viss tā krāšņums ir ienācis arī Latgalē, un kur gan labāk baudīt zelta rudeni, ja ne Latgales sirdī – Rēzeknē? Pilsētā var baudīt gan dabas krāšņumu, gan pasaules līmeņa kultūru, atliek tikai izvēlēties, kas sirdij tuvāks, apvienojot to ar baudījumu. Turklāt līdz ar rudens iestāšanos, jauns vides objekts beidzot ir ieradies savā vietā un Rēzeknes upes krastos ir gatavs priecēt ikvienu garāmgājēju. Kas tas ir?

Rēzeknes upes promenādē ir atklāts jauns lielizmēra vides objekts "Ūdens pods", kas papildināts ar tekošu ūdeni. Tā ir modernā stilistikā veidota atsauce uz Latgales keramikas mantojumu, izmantojot vienu no populārāko Latgales keramikas saimniecības trauku formām. Vides objekta autors – Valdis Majevskis.

Kā "Tūrisma Gids" uzzināja Rēzeknes Tūrisma attīstības centrā, gājēju promenāde gar upi ir kļuvusi par iecienītu pastaigu vietu gan vietējiem iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem, tāpēc, lai padarītu šo pilsētas daļu saistošāku tās apmeklētājiem, 2019. gadā Rēzeknes Tūrisma attīstības centrs izsludināja konkursu par vides objekta dizaina izstrādi, kura mērķis bija rast ideju un veidot laikmetīgu, vizuāli izteiksmīgu vides objektu gājēju promenādē gar upi, respektējot pilsētvidi un vienlaikus radot oriģinālu, Rēzeknes tēlam atbilstošu vides objektu.

Lai realizētu ieceri ar tekošu ūdeni, tika izvēlēts izmantot esošo drenāžas cauruli, vienlaikus vides infrastruktūras defektu pārvēršot par efektu.

Ko vēl darīt rudens sezonā Rēzeknē? Informācijā dalās Rēzeknes Tūrisma attīstības centra darbinieki.

Rēzeknes upes promenāde


Gājēju promenāde ir vieta nesteidzīgām pastaigām ar rudens smaržu, skaņu un sajūtu baudīšanu Rēzeknes upes krastā. Līdz ar jaunā posma izbūvēšanu 2021. gadā promenādes kopējais garums ir gandrīz pieci kilometri un savieno pilsētas nozīmīgākos tūrisma un atpūtas objektus: Latgales vēstniecību "Gors", Rēzeknes pilskalnu, radošu centru "Zeimuļs" un Rēzeknes Olimpisko centru.

Lai padarītu pastaigas Rēzeknes upes krastos saturiski piepildītākas, ir izstrādāta virtuāla izziņas spēle "Pret straumi", kas ir pieejama, lejupielādējot savā viedtālrunī mobilo lietotni "Actionbound". Tā būs lieliska izdevība aktīvi pavadīt laiku un uzzināt jaunus un interesantus faktus par Rēzeknes upi un tās apkārtni.

Kulturālais rudens Latgales vēstniecībā "Gors"


Kā jau katru gadu, līdz ar rudens iestāšanos, Latgales vēstniecību "Gors" piepilda dažādi kultūras pasākumi, tikpat krāšņi kā krāsainās rudens lapas. Oktobris Latgales vēstniecībā "Gors" jau tradicionāli tiks aizvadīts Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla "ORGANismi" zīmē, šogad skatītājus pulcējot uz spilgtiem ērģeļmūzikas koncertiem. Šogad festivāls norisināsies no 22. līdz 24. oktobrim, kas tiks aizvadīts ar tēmu "Pēctecība. Mantojums. Paaudzes". Festivāla mākslinieciskās vadītājas Ivetas Apkalnas aicināti tajā uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", diriģenti Māris Sirmais, Guntis Kuzma, Vācijas ērģelnieks Mariuss Herbs, aktieris Gundars Āboliņš un J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris.

Turklāt, katru dienu Gora apmeklētāji var iepazīties ar grafiskās mākslas tehniku – linogriezumu, jo no 28. septembra līdz pat 21. novembrim Latgales vēstniecības "Gors" Mākslas galerijā būs apskatāma Annas Grinčukas un Valda Baškirova darbu izstāde "Linogriezums".

Plašāku informāciju par festivālu iespējams uzzināt interneta mājaslapā.

Pastaigu taka ap Rēzeknes ezeru


Viena no pilsētas dabas bagātībām ir Rēzeknes jeb Kovšu ezers, kas atrodams gandrīz pašā pilsētas centrā. Šovasar ir pabeigti darbi pie ūdenstilpnei pieguļošās teritorijas labiekārtošanas, izveidota pludmales zona ar bērnu rotaļu laukumu, volejbola laukumiem un veikborda trasi "GoWake", laivu māja ar piestātni, kempinga zona, kā arī kafejnīca ar skatu tiltiņu.

Rudenīgām pastaigām vai izbraucienam ar velosipēdu īpaši piemērota būs ezera krastos izbūvētā pastaigu taka, kas ļaus izbaudīt gan neskartu dabu, gan pilsētas skatus.

Rēzeknes Zaļā sinagoga


Pašā Rēzeknes vecpilsētas sirdī, starp senām sarkano ķieģeļu mājām un to šaurajiem pagalmiem, atrodas Rēzeknes Zaļā sinagoga – vienīgā no pilsētas 11 sinagogām, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Tā vienlaikus ir vecākā koka ēka pilsētā, kas 2016. gadā ir renovēta un šobrīd piedāvā apskatīt tās atjaunoto unikālo iekārtojumu.

Rudens ir īstais laiks, lai atklātu senās Rēzeknes vaibstus, apmeklētu Zaļo sinagogu un iepazītu vietējās ebreju kopienas vēstures stāstus.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!