Foto: Bauskas TIC foto arhīvs
Lai gan Bauskas vecpilsētas ielas mājiņas jau vairākus gadus priecē tās apmeklētājus, ir daudzi, kuri vēl aizvien par šo dekorāciju eksistenci nezina nekā. Tas ir bijis interesants un estētiski skaists veids, kā izcelt seno apbūvi Bauskā. Kā "Tūrisma Gids" uzzināja Bauskas Tūrisma informācijas centrā, šomēnes beidzot būs pieejama Bauskas promenāde, kas vedīs pastaigu cienītājus gar Mēmeles ielu, kur paveras skats uz Bauskas vecpilsētu. Savukārt, Bauskas pilskalna estrādē no 22. oktobra līdz 11. novembrim būs izveidots Helovīnu šausmu parks.

Rožu aleja Bauskas vecpilsētā

No Rīgas līdz Bauskai pavisam ērti var nokļūt ar satiksmes autobusu, jābrauc līdz pieturai "Rātslaukums" un jādodas pa Rīgas ielu Bauskas pils virzienā. Rožu aleja atrodas Rīgas ielas posmā no Bauskas muzeja līdz Sv. Gara baznīcai.

Bauskas vecpilsētas pagalmu un putras godēšanas svētkos 2017. gada 9. septembrī pilsētai tika pasniegta krāšņa dāvana: uz Bauskas vecpilsētas koka un mūra namu vecīgajām sienām tika izvietota krāšņi rožu dekori, ar mērķi popularizēt un atdzīvināt Bauskas vecpilsētu. Latvijas simtgadei tuvojoties, biedrība "Meistars Gothards" īstenoja projektu "Uzziedam kopā!". Projekta gaitā, radošās aktivitātes iesaistoties Bauskas un visu astoņu pagastu iedzīvotājiem, tika izšūti rožu dekori vairāku desmitu kvadrātmetru lielumā, stāstīts Bauskas oficiālajā tūrisma portālā.

Vietējie iedzīvotāji šīs dekorācijas izšuva no novalkātiem apģērba gabaliem (dodot apģērbam otru mūžu, elpu) un piestiprināja pie vecpilsētas ēkām. Kāpēc tieši rozes? Tās ir par godu Bauskā dzimušajam dzejniekam Vilim Plūdonim, kuram ir dzejolis "No puķēm vismīļākās man rozes tumšsarkanās", kā arī Zemgales tautastērpu brunčos ir tipiskais rozes raksts.

Keramikas mozaīka

Bauskas vecpilsētā, Strautnieku ielā, 2018. gada jūnijā mozaīkas tehnikā izveidots arī panno ar zivju un ūdens motīviem. Mozaīkas idejas autore ir Laura Matilde Ikerte, un šīs dāvanas tapšanā iesaistījušies vairāk kā 50 Bauskas novada iedzīvotāji. Mozaīka atrodas ieliņas noslēgumā pie Mēmeles un 30 metru gara mūra šķūnīša sienas.

Tagad pa pilsētu iespējams pastaigāties ar Bauskas Tūrisma informācijas centra veidoto bezmaksas audio gidu, kurā atrodama informācija par pilsētu pat piecās valodās. Tur ir gan stāsti, gan video materiāli, kas atspoguļo baušķenieku būtību, nozīmīgākos un interesantākos objektus. Audio gidu iespējams noklausīties gan datorā, gan lejuplādējot lietotni "izi.travel" savā mobilajā ierīcē: atrodot Bausku un tad pilsētas audio gidus. Plašāka informācija mājaslapā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!