Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi ir rudens ēdienu superhits, un ne velti, jo, pagatavojot lielo katlu ar kāpostu tīteņiem, par maltītes gatavošanu varēsi aizmirst līdz pat nedēļas nogalei. Sulīgi, garšīgi un sātīgi kāpostu tīteņi piepildīs kurkstošo vēderu, turklāt, jo vairāk tos sildīsi, jo garšīgāki tie būs! Šoreiz nestāstīsim to, kā soli pa solim gatavot kāpostu tīteņus, bet atklāsim, kādi ir izplatītākie misēkļi, gatavojot kāpostu tīteņus. Liec aiz auss, lai tās nepieļautu!

Padomu par izplatītākajām kļūdām, gatavojot kāpostu tīteņus, vaicājām Restorānu servisa skolas pasniedzējam un šefpavāram Mārim Astičam. Kā portālam "Tasty" atzina šefpavārs, parasti sāpīgākā tēma ir tieši kāposti, kā rezultātā ar kāpostu tīteņu gatavošanu reizēm sanāk nošaut greizi jau pašā sākumā. Lūk, kādas kļūdas ieskicē šefpavārs.

  • Kāpostu lapas tiek novārītas pārāk ilgi – tās jūk ārā, pārplīst.
  • Reizēm ir "otrs grāvis" – kāposti tiek izvārīti par cietu. Viņš mudina rūpīgi un nesteidzīgi izprast katru produktu, tajā skaitā arī kāpostu, jo, kā izrādās, ja tas stāvējis pagrabā vai veikala plauktā, to gatavošanas ilgums atšķirsies. "Nevajag ticēt visām receptēm. Jāskatās dzīvē - kāds ir produkts, cik ilgi tas pastāvējis konkrētajā vietā utt.," aicina Astičs.
  • Kāpostam tiek atstāta resna serde.
  • Izvēlēts pārāk mazs kāposts. "Jāizvēlas ir optimāls kāposta izmērs," uzsver Astičs. Viņš stāsta, ka nereti cilvēki izvēlas mazas lapas, bet paši grib lielus tīteņus – liek pildījumu, bet saprot, ka ar vienu lapu nebūs līdzēts. Tad, kā novērojis šefpavārs, cilvēki tin tīteņus, lapa ieplīst, ņem klāt nākamo, lai noslēptu kļūdas. Tā veidojas nestandarta izmēra kāpostu tīteņi, visi nav vienādi. "Protams, gatavojot un tinot tīteņus, jābūt pieredzei un jau piešautai rokai. Tas ir normāli, ja varbūt pirmajā reizē tie neizdosies," tā šefpavārs.
  • "Rīsiem jābūt ne par cietu, ne par mīkstu," atgādina Astičs. "Jums ir jāsaprot, kādu rezultātu jūs gribat."
  • Tīteņi piedeg. Kā norāda šefpavārs, uz pannas jābūt pietiekami daudz taukvielām. Tie rūpīgi jāapcep, pannā tīteņus nevajadzētu pārblīvēt – jāliek kādi 2, 3, lai var ērti apgrozīt.
  • Tīteņi jūk laukā. "Tie ir jāliek ar "šuvēm" uz leju, lai "šuves" viegli piecepas pannā. Ja tās būs uz augšu vai sāniem, tad "šuves" tīsies vaļā," norāda šefpavārs.


Iedvesmai piedāvājam kāpostu tīteņu receptes no "Tasty" kolekcijas. Tagad, zinot šefpavāra cienīgus trikus tīteņu pagatavošanā, noteikti izdosies lieliski!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!