Foto: Shutterstock

Ķīnas kurpīti (Aconitum carmichaelii) varētu saukt par delfīniju māsīcu – tās ir ļoti līdzīgas, vienīgi, salīdzinot ar delfīnijām, ziediņi izskatās kā mazi zvaniņi, kā arī tās ar savu košo ziedēšanu priecē rudenī.

Ķīnas kurpītes viennozīmīgi dobē būs spilgts akcents, un ne velti, jo tās ir ne tikai garas, bet arī tām ir ļoti koši ziedi. Ar ziedēšanu priecē no septembra līdz pat oktobrim. Tātad, ja ir vēlme papildināt savas dobes ar kādu krāšņu augu, kas zied tieši rudenī, tad Ķīnas kurpīte būs ļoti laba izvēle! Vien liec aiz auss, ka visas auga daļas ir indīgas, tāpēc rūpīgi izvērtē, vai šis ir augs, kuru vēlies savā dārzā.

Ja vēlies audzēt savā dārzā Ķīnas kurpīti, tad zini – tām ir jāizvēlas saulaina vieta vai pusēna, kā arī trūdvielām vidēji bagāta, bagāta augsne. Kā savā mājaslapā iesaka speciālisti no stādu audzētavas "Puķu lauki", Ķīnas kurpītes var stādīt arī saulē, bet tā, lai ''kājas'' ir noēnotas ar citiem augiem. Augus stāda ar attālumu 40 līdz 45 centimetri, uz vienu kvadrātmetru liek 5 līdz 6 stādiņus. Tās ir samērā lēnaudzīgas, bet ļoti izturīgas, jo, kā izrādās – tās var mierīgi arī ziedēt pat pēc –6 grādu pārciešanas.

Foto: Shutterstock
Ķīnas kurpītēm ir zili ziedi ar melnu "aci".

Ķīnas kurpītes būs vieni no tiem augiem, kas dobēs izsliesies kā šķēpi – tās var sasniegt 1,50 līdz pat 1,70 metru garumu.

Kas Ķīnas kurpītēm būs labākie kaimiņi dobēs? Kā iesaka stādu audzētavas "Puķu lauki" eksperti, Ķīnas kurpītes var stādīt kopā ar anemonēm, ziemasterēm, graudzālēm, grīšļiem, sudrabsvecēm, pelargonijām, dienlilijām, heihērām, hostām, miskantēm, molīnijām, sārēm, kā arī laimiņiem.

Skaistās Ķīnas kurpītes lieliski izskatīsies kokaugu blakusstādījumos un starpstādījumos, jauktās ziemciešu dobēs, kā arī krastmalu stādījumos.

View this post on Instagram

A post shared by Doro (@doro_feld)

Raksta tapšanā izmantota informācija no augu datubāzes "Latvijasstadi.lv", kā arī stādaudzētavām "Blīdene" un "Puķu lauki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!