Foto: Shutterstock
Kad runa ir par vīģēm, lielākoties vienaldzīgo nav – violetie bumbuļi visās iespējamajās variācijās dikti garšo, vai arī viņiem veikalā tiek mests līkums. Ja sevi pieskaiti otrajai kategorijai, vērts padomāt vēlreiz, jo vīģes ir ne tikai bagātas vitamīniem un minerāliem, bet arī kalpo kā lielisks šķiedrvielu avots. Šim auglim ir sensena vēsture, taču savas vērīgās īpašības – gan svaigā, gan arī žāvētā veidā – tas saglabājis līdz pat mūsdienām.

Vīģu augļi tiek iegūti no vīģes koka, kas pieder pie zīdkoku dzimtas fikusu ģints. Lielākās vīģu ražas pasaulē ir Turcijā, Itālijā, Grieķijā, ASV, Irānā un Spānijā. Auglim ir saldena, iespējams, daudzu kārpiņām arī nedaudz savāda garša – pārgriežot vīģi uz pusēm, paveras sārts mīkstums, kurā ir daudz sīku sēkliņu – tā ir pati gardākā vīģes daļa. Lai gan ierasts veikalos redzēt un uzturā lietot violetos bumbuļus, nevajag vairīties, ja citviet redzi arī zaļās vīģes. Abas ir ēdamas, atšķiras tikai šķirne.

Svaigas vīģes diezgan ātri bojājas, tādēļ lielākoties mūsu platuma grādos tās varam iegādāties un baudīt žāvētā veidā. Tas savukārt dod iespēju ar eksotisko augli mieloties visa gada garumā.

Vīģes ir labs un veselīgs deserts, kurā ir daudz augļu cukuru, šķiedrvielu un kālija. Tāpat vīģes apgādā organismu ar magniju, kas ļoti nepieciešams dažādu bioķīmisku darbību veikšanai, piemēram, muskuļu darbības nodrošināšanai, tostarp sirds ritmam.

"Healthline" vēsta, ka 40 grami svaigu vīģu satur 30 g kaloriju, 0,1 g tauku, 0,4 mg nātrija, 7,7 g ogļhidrātu, 1,2 g šķiedrvielu, 0,3 g proteīna, 93 mg kālija un 7 mg magnija. Svaigas vīģes satur kalorijas arī no dabīgajiem cukuriem, taču dažas vīģes pie ēdienreizes vai kā našķis reizi pa reizei noteikti par sliktu nenāks. Kas attiecas uz žāvētām vīģēm, tās satur vēl vairāk cukura, tāpēc, jo īpaši cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar cukura regulāciju asinīs, ar šo augļu lietošanu aizrauties nevajadzētu.

Foto: Shutterstock

Dažādos daudzumos vīģēs ir vēl arī citas vērtīgas vielas, piemēram, varš, dzelzs, kā arī K un B grupas vitamīni. Varš ir mikroelements, kura nozīme organismā bieži vien netiek pietiekami novērtēta – tas ir nepieciešams imūnsistēmas darbībai, nodrošina organisma šūnu apgādāšanu ar skābekli un, līdztekus kalcijam un citiem elementiem, gādā par kaulu stiprību.

Eksotiskā garduma stiprās puses

Taujāsiet, kāds tad ir potenciālais labums no vīģu lietošanas uzturā? Lūk, četri iemesli, kāpēc tās izmēģināt!

Uzlabo gremošanas darbību

Vīģes jau kopš seniem laikiem tiek izmantotas kā viena no "mājas aptieciņas" sastāvdaļām, jo ir labs palīgs cīņā ar aizcietējumiem. Ņemot vērā šķiedrvielu pārbagātību, vīģes var uzlabot gremošanas darbību. Kā liecina pētījums, kas veikts uz dzīvniekiem, vīģu ekstrakts palīdzējis ēdienam ātrāk virzīties pa gremošanas traktu, samazinot nepatīkamo aizcietējumu sajūtu.

Savukārt kādā citā pētījumā piedalījās 150 cilvēku ar kairinātu zarnu sindromu. Tā rezultāti, salīdzinot pret kontroles grupu, parādīja, ka cilvēki, kuri regulāri uzturā lietoja žāvētas vīģes, izjuta simptomu samazināšanos – tajā skaitā sāpes, pūšanos un aizcietējumus.

Ja šķiet, ka tev varētu būt alerģija pret kādu augli, noteikti konsultējies ar ārstu pirms tā lietošanas!

Sirds un asinsvadu veselība

Vīģes var palīdzēt normalizēt asinsspiedienu, tādējādi uzlabojot asinsvadu sistēmas darbu, kā arī samazinot sirds slimību risku. Piemēram, kādā pētījumā uz dzīvniekiem noskaidrots, ka vīģu ekstrakts normalizējis asinsspiedienu paaugstinātos gadījumos, savukārt normālos gadījumos – pazeminājis. Tāpat pētījumi uz dzīvniekiem uzrādījuši uzlabojumus kopējā holesterīna un triglicerīdu līmenī.

Vērts gan piebilst, ka pētījums, kura dalībnieki – cilvēki ar paaugstinātu tā saukto "sliktā" holesterīna daudzumu – savai diētai pievienoja 14 žāvētas vīģes (aptuveni 120 grami), uzlabojumus šajā aspektā neuzrādīja. Lai varētu spriest par potenciālu labumu no vīģēm, nepieciešami papildu pētījumi, raksta "Healthline".

Matu veselība

Lai gan nav daudz pētījumu, kas pamatotu vīģu labo ietekmi uz matu veselību, nevar aizmirst, ka tās ir bagātas ar dzelzi – un tieši dzelzs ir svarīgs mikroelements veselīgai matu augšanai. Pirms ķerties klāt preparātiem veselības uzlabošanas nolūkā, ieteicams konsultēties ar ārstu.

Erektīlā disfunkcija

Pastāv uzskats, ka Svētajos rakstos minētais auglis, kuru Ieva devusi nobaudīt Ādamam, ir bijusi vīģe, nevis ābols, jo tieši vīģes koka lapas bija tās, ar ko Ādams un Ieva aizklāja savus plikumus. Vēstures liecības liek domāt, ka vīģes bija arī Kleopatras mīļākie augļi, tāpēc tās tiek uzskatītas arī par spēcīgu afrodīziju. Nenoliedzami, arī pats vīģes izskats jau var vedināt domāt par tā saistību ar intīmo dzīvi, taču – ko par to stāsta zinātne?

Kā raksta "Healthline", neko daudz. Kādā pētījumā uz žurkām tika apskatīti trīs potenciālie afrodīziji, tostarp arī vīģes. Taisnība, ka visu trīs komponentu maisījuma lietotājiem, salīdzinot ar kontrolgrupu, seksuālā aktivitātes paaugstinājās, taču, tā kā tika izmantots maisījums, nav iespējams skaidri pateikt, kura auga ietekmē aktivitāte palielinājās (iespējams, viena, iespējams, visu trīs).

Kas attiecas uz erektīlās disfunkcijas mazināšanu cilvēkiem, lietojot uzturā vīģes, par to vēl jāveic papildu pētījumi.

Kādos gadījumos ar vīģēm neaizrauties

Taču, kas par daudz, tas par skādi! Ņemot vērā, ka bagātīgā šķiedrvielu daudzuma dēļa vīģes nereti tiek izmantotas kā līdzeklis cīņā ar aizcietējumiem, var gadīties, ka pārmērīga to lietošana izraisa arī pretēju efektu, t.i., veicina caureju.

Vēl viens svarīgs aspekts ir alerģijas jeb organisma palielināts jutīgums pret tam svešu vielu iedarbību. Pētnieki no Vīnes atklājuši, ka lielai daļai cilvēku ar alerģiju pret bērzu ziedputekšņiem bijis arī pozitīvas svaigo vīģu ādas alerģijas tests. Precīzāk – 78 procentiem, taču tikai 10 procentos gadījumu pozitīvs testa rezultāts konstatēts, lietojot žāvētas vīģes.

Tāpat paturi prātā, ka vīģes nav augļi ar mazāko cukura daudzumu, tāpēc šo našķi atstāj vien svētku reizēm, ja vēlies ievērot slaido līniju.

Ko pagatavot no vīģēm?

Lai gan lielākoties vīģes izmantotas konditorejā – kā skaista dekorācijas greznām tortēm, pavlovām un citiem gardumiem, ar tām virtuvē var taisīt vēl citus meistarstiķus. Vīģes var pievienot brokastu putrai, izcept cepeškrāsnī, pievienot maizītēm, sapildīt ar sieru un pievienot svaigiem salātiem. Neaizmirsti arī par iespēju pagatavot ievārījumu!

Te, lūk, vairākas idejas, ko iesākt ar vīģēm virtuvē!

Sniegbaltā Filadelfijas siera kūka ar vīģu cepurīti

Foto: Privātais arhīvs


Skaisti balta, kārdinoša un patīkami salda Filadelfijas siera kūka ar burvīgām vīģu daiviņām virspusē.

Lasīt recepti

Cepta pīles krūtiņa ar piparkūku klimpiņām un vīģu džema mērci

Foto: DELFI


Svētku galds bez gaļas ne vienam vien ēdājam šķiet tukšs un nepilnīgs. Taču ko darīt, ja nav pa spēkam izcept pamatīgu cepeti? Viens no risinājumiem – pīles krūtiņa. Bet īstu garšu baudījumu svētkos gūsi, pasniedzot gaļas gabaliņu kopā ar saldām piparkūku klimpiņām un vīģu džema mērci, kam pievienotas ogas un sarkanvīns. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.

Lasīt recepti

Vīģu un tumšās šokolādes trifeles

Foto: Publicitātes attēls


Gardas vīģu trifeles ar mandelēm, pistācijām, tumšo šokolādi un konjaku ņiprumam. Lasīt recepti.

Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas. Lasīt recepti.

Četru graudu putra ar vīģēm, godži ogām un karamelizētiem valriekstiem

Foto: Publicitātes foto


Trešdien, 10. oktobrī, visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā putras diena, kuras laikā īpaši tiek uzsvērta putras labā ietekme uz veselību un piedāvāti mūsdienīgi tās pagatavošanas veidi. Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone piedāvā recepti četru graudu putrai ar vīģēm, godži ogām un karamelizētiem valriekstiem. Lasīt vairāk

Krostini ar gorgonzolu, vīģēm un medu

Foto: Shutterstock


Pikantais gorgonzolas siers lieliski sader ar sulīgajām vīģēm un medus saldmi. Mēs iesakām šo savienību izbaudīt uz grauzdētas bagetes šķēles, lai pārdesmit minūtēs radītu izcilu uzkodu izcilai ballītei. Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar mazsālītu lasi, vīģēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock


Ātri pagatavojamas un apetītlīgas no skata – ideālas maizītes romantiskām brokastīm. Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku. Lasīt vairāk

Rozmarīna un vīģu fokača

Foto: Shutterstock


Rozmarīna un vīģu fokača - ļoti smuka un garda maize. Lasīt vairāk

Panforte ar tumšo šokolādi, pistācijām un vīģēm

Foto: Shutterstock


Panforte ir ļoti bagātīga un sātīga itāļu Ziemassvētku kūka. Tās sastāvā parasti ir rieksti, mandeles, medus, šokolāde, kaltēti augļi un garšvielas. Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!