Foto: Lilium Balticum
Dārza sezonas izskaņā allaž varam palūkoties uz paveikto, novērtēt izdarīto, un arī liliju audzētāju biedrība "Lilium Balticum" sezonas izskaņā sarūpējusi atskaiti par sasniegumiem. Noskaidroti gan selekcionāri, kuriem piešķirts kauss par izciliem sasniegumiem un liliju popularizēšanu, gan arī izcilākās un populārākās liliju šķirnes.

Kā biedrība atgādina savā "Facebook" lapā, šogad "Lilium Balticum" liliju izstādēs bija apskatāmas ap 180 dažādām šķirnēm. Tās ziedēja atšķirīgā laikā un šķirņu sortiments izstādēs mainījās. Latvijas selekcija bija pārstāvēta ar apmēram 80 šķirnēm. Pārsvarā bija izstādītas Andra Krūmiņa, Antras Balodes, Sondras Riekstiņas un Ingrīdas Grīnas selekcionētās šķirnes. Savukārt no senākām šķirnēm bija redzamas Ādolfa Zorgevica Āzijas lilija 'Nākotne' un trompetlilijas 'Malva' un 'Spītniece'.

Biedrība informē, ka selekcionāra kausu par izcilu ieguldījumu liliju selekcijā vērtēšanas komisija – Ingrīda Grīna un Aina Zobova – šogad nolēma piešķirt Sondrai Riekstiņai. Arī ceļojošais kauss par vispopulārāko liliju Dabas muzeja izstādē pienākas Sondrai par OT šķirni 'Touchstone' (titulbildē pa labi).

Jāņa Vasarieša kausu par liliju tēla popularizēšanu un spodrināšanu saņems Antra Balode par rakstu publicēšanu žurnālos un grāmatas izdošanu par lilijām.

Divus kausus šogad nolēma nepiešķirt – Vecumnieku pagasta kausu par vistumšāko ceriņkrāsas trompetliliju un Jauniešu kausu par aktīvu dalību liliju popularizēšanā.

Atzinības raksti piešķirti:

  • Āzijas liliju grupā 1.vieta (1 a) šķirnei 'Ieva' (selekcionāre un audzētāja A.Balode) un (1 c) 'Pagātne' (selekcionārs A.Krūmiņš, audzētāja I.Krūmiņa);
  • LA liliju grupā 1. vieta šķirnei "Dvēseļu Putenis' (selekcionārs A.Krūmiņš, audzētāja I.Krūmiņa);
  • OT liliju grupā 1.vieta piešķirta trijām šķirnēm – 'Eastern Moon' (audzētāja A.Straumane), 'Touchstone (audzētāja S.Riekstiņa) un 'Leslie Woodriff' (audzētāja A.Balode);
  • Trompetliliju grupā 1. vieta šķirnei 'Lukturis' (titulbildē pa kreisi) un 2. vieta 'Saullēkts' (selekcionāre un audzētāja S.Riekstiņa); 3. vieta 'Renda' (selekcionārs A.Krūmiņš, audzētāja I.Krūmiņa);
  • Atzinība par liliju sugām Lilium candidum – baltā lilija un Lilium longiflorum – garziedu lilija (audzētāja A.Balode).

Šķirne 'Pagātne' (selekcionārs Andris Krūmiņš, audzētāja Ilona Krūmiņa). 'Pagātne' bildē aizmugurē, garāka auguma, foto: Lilium Balticum.


'Dvēseļu Putenis' (selekcionārs Andris Krūmiņš, audzētāja Ilona Krūmiņa). 'Dvēseļu Putenis' bildē priekšā, zemāka auguma, foto: Lilium Balticum.


'Leslie Woodriff' (audzētāja A.Balode), foto: Lilium Balticum.


Šķirne 'Renda' (selekcionārs Andris Krūmiņš, audzētāja Ilona Krūmiņa). Foto: Lilium Balticum.


Trompetlilija 'Malva' (selekcionārs Ādolfs Zorgevics, audzētāja Agra Straumane). Foto: Lilium Balticum.

Foto: Lilium Balticum
Trompetlilija 'Spītniece' (selekcionārs Ādolfs Zorgevics, audzētāja Agra Straumane) Foto: Lilium Balticum.

Liliju sugas Lilium candidum – baltā lilija un Lilium longiflorum – garziedu lilija (bildē arī redzama audzētāja Antra Balode) Foto: Lilium Balticum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!