Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Picku ģimenes zemnieku saimniecība "Dāvelnītis" Ērgļos, Madonas novadā, ir viena no tām lauku saimniecībām, kuru īpašnieki 2014. gadā ciemojās Rīgas pilī pie toreizējā Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa, – viņi bija konkursa "Skaistākā lauku saimniecība 2014" finālistu vidū. Šeit saimnieko Elga un Māris Pickas, kas ap savu māju izveidojuši krāšņas ziedu upes, kas priecē ne tikai pašus, bet arī ikvienu garāmgājēju.

Saimniecībā ciemojamies jūlija vidū, laikā, kad lielais karstums jau ir pārstājis kaitēt visām skaistajām dobēm. Kā atklāj dārza saimnieki, viņi cītīgi laistījuši zālienu un dobes, bet tāpat vietām tas pamatīgi "sacepies". "Mulča ļoti labi dobēs saglabāja mitrumu, aug mazāk nezāļu. Mums šeit vispār ir tāda smiltiņa, sanāk lielā cīņa," tā Māris. Dārzu viņi sākuši veidot jau no mājas uzcelšanas brīža, un tas laika gaitā pamatīgi mainījies. Arī tagad, ciemojoties ģimenes dārzā, notiek dīķa rekonstrukcija un tiek kaldināti plāni jaunām dobēm.

Saimniecība atrodas ceļa malā, uzkalniņā, un tai nosaukums dots par godu ezeram – Dāvelnītim, kas atrodas netālu. Iebraucot pa ceļu Rīga–Ērgļi, Picku ģimenes saimniecības skaistais dārzs ir kā Ērgļu vizītkarte. Pirms vairāk nekā 30 gadiem šeit bijuši vieni brikšņi, bet, pateicoties saimnieku neatlaidībai un lielam darbam, šis zemes pleķītis pārvērsts līdz nepazīšanai. Pat iedomāties nevarētu, ka kādreiz te auga krūmi, bet uzkalniņš, kur tagad ir lapene, bija kā liela Ērgļu izgāztuve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!